CNCAV precizează că după ambele doze, vaccinul Pfizer previne în proporţie de 96% spitalizarea, în cazul tulpinii indiene, şi în proporţie de 95% în cazul tupinii britanice. Sursa citată menționează că studiile au fost realizate în Marea Britanie, confirmând faptul că atât Pfizer cât și AstraZeneca sunt eficiente.
”Conform studiilor de până acum din Marea Britanie privind prevenţia spitalizării, vaccinurile produse de Pfizer BioNTech şi Oxford AstraZeneca sunt foarte eficiente împotriva tulpinilor „Indiană” şi „Britanică” a SARS-CoV-2”, a transmis, luni, CNCAV.
În ceea ce privește datele studiilor realizate din Marea Britanie, Potrivit CNCAV, eficacitatea după administrarea regimului complet rămâne foarte ridicată împotriva spitalizării, indiferent de tulpină.
În același timp, eficacitatea împotriva cazurilor de COVID-19 simptomatic, după administrarea regimului complet, este similară între tulpini, pe tulpina “Indiană” B.1.617.2 fiind uşor mai scăzută;
De cealaltă parte, eficacitatea după administrarea dozei 1 este relativ scăzută comparativ cu cea după regim complet de administrare, în special pe tulpina “Indiană” B.1.617.2.
Vaccinul produs de Pfizer, eficient împotriva noilor tulpini de COVID
În acest context, CNAV subliniază importanța efectuării rapelului, dar și respectarea normelor impuse de distanțare socială.
”Rămâne foarte important: efectuarea rapelului pentru maximizarea protecţiei şi păstrarea măsurilor de distanţare socială, purtarea măştii în zone aglomerate şi celelalte reguli în vigoare”, au mai transmis autorităţile.
În concluzie, studiile au demonstrat faptul că vacinul Pfizer previne, după efectuarea ambelor doze, în proporţie de 96% spitalizarea, în cazul tulpinii indiene, şi în proporţie de 95% în cazul tupinii britanice.
Totodată, datele au mai arătat și faptul că, riscul de infectare creşte considerabil în cazul în care se face doar prima doză de vaccin, oamenii fiind nevoiți să respecte în continuare normele de protecție.
De menționat este faptul că și serul produs de AstraZeneca este eficient împotriva noilor tulpini ale coronavirusului, însă într-o proporție mai mică decât cel produs de Pfizer.