Cât de eficient și sigur este vaccinul Sputnik V? Este folosit deja în aproape 70 de țări ale lumii

Revista științifică Nature a scris că vaccinul rusesc anti-COVID, Sputnik V, este folosit deja în aproape 70 de țări din toată lumea. Chiar și așa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu l-a aprobat aprobat nici în momentul de față.

Cât de eficient și sigur este vaccinul Sputnik V? Este folosit deja în aproape 70 de țări ale lumii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a aprobat vaccinul anti-COVID din Rusia din cauza controverselor legate de efectele secundare, conform informațiilor transmise de ria.ru

Autorul articolului din revista Nature arată că vaccinul respectiv a devenit primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19 înregistrat oficial și a primit aprobarea a zeci de state.

Serul are nevoie și de permisiunea OMS pentru distribuție globală

Totuși, amintim că serul are nevoie și de permisiunea OMS pentru distribuție globală. Numeroși epidemiologi străini au criticat serul dezvoltat de ruși pentru că a fost înregistrat mult prea repede.

Unele temeri au fost spulberate după amplul articolul publicat în prestigioasa revistă „The Lancet”, unde era explicat faptul că „Sputnik V” are o eficacitate de 91,6% în prevenirea infecției cu coronavirus și ajută în proporție de 100% să fie evitată o formă severă a bolii provocate de virusul SARS-CoV-2. Mai apoi, în aprilie 2021, Centrul de Cercetare „N. Gamaleya” din Moscova, dezvoltatorul vaccinului, a dezvăluit date noi, conform cărora eficacitatea serului după introducerea ambelor doze a fost de 97,6%.

În ciuda criticilor care continuă să vină din partea oamenilor de știință străini, preparatul a fost aprobat în țări precum Coreea de Sud, Argentina, Ungaria și India, iar în Emiratele Arabe Unite, eficacitatea lui a fost evaluată la 97,8%.

De asemenea, în articolul din „Nature” se menționează că, spre deosebire de AstraZeneca și Johnson & Johnson, „Sputnik V” conține nu unul, ci două adenovirusuri, ceea ce-i sporește proprietățile de protecție. În plus, după imunizarea cu preparatul rusesc în nici o țară din lume nu au fost semnalate cazuri de tromboze, ceea ce nu se poate spune despre celelalte două vaccinuri. În special, în Argentina, Brazilia și San-Marino nu au fost consemnate consecințe grave ale vaccinării.

Studii ulterioare legate de „Sputnik V” și realizate atât în Rusia, cât și peste hotare ar putea ajuta la formarea unui tablou mult mai exact al eficacității și securității lui, a concluzionat autorul articolului.