În plus, având în vedere că infecția cu toate variantele și subvariantele Covid a devenit acum o boală relativ ușoară pentru majoritatea oamenilor, unii se întreabă dacă mai este nevoie să facă o nouă doză booster, așa cum recomandă autoritățile din unele țări.
Daily Mail a încercat să afle de la specialiști dacă mai este necesară o nouă doză de vaccin anti-Covid și care sunt efectele secundare.
În Anglia, peste 24.000 de oameni au fost testați pozitiv în ultima săptămână a lunii august, dar numărul infecțiilor ar putea fi mult mai mare, ținând cont că majoritatea nu au simptome. Medicii se așteaptă ca numărul cazurilor să crească în următoarele luni, pe măsură ce sezonul rece își intră-n drepturi.
Pentru mulți, Covid este acum o boală respiratorie relativ ușoară
Aproximativ jumătate din populația Marii Britanii – 33,5 milioane – a primit deja trei doze de vaccin Covid (schema completă plus rapelul), în timp ce 42,6 milioane au fost vaccinați cu două doze.
„Pentru mulți, Covid este acum o boală respiratorie relativ ușoară”, spune Andrew Preston, profesor de patogeneză microbiană la Universitatea din Bath.
„Asta pentru că mulți oameni sunt capabili să genereze un răspuns imunitar robust la virus, fiind acum vaccinați, infectați sau și una și alta”, spune acesta.
Bani aruncați pe fereastră!
Din acest motiv, în ultimele săptămâni au apărut voci care pun sub semnul întrebării beneficiile campaniei de vaccinare cu doza booster.
Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, afirma, luna trecută, că a vaccina suplimentar oamenii sănătoși înseamnă a „folosi ineficient banii”, deoarece vaccinurile protejează oamenii mai „mult timp”.
Will Irving, profesor de virologie la Universitatea Nottingham, a declarat că „mulți oameni au primit deja trei doze de vaccin, iar unii au trecut și prin boală, iar acest lucru înseamnă că au memorie imunitară pentru a-i proteja o perioadă mai mare de timp.
CDC recomandă în continuare dozele booster
„Problema este aceea că nu știm cât durează memoria imunitară, așa că o doză suplimentară poate fi o idee bună pentru cei care doresc să o aibă”, afirmă Irving.
Ce recomandă CDC după ce au fost autorizate vaccinurile adaptate de la Moderna şi Pfizer
Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat vaccinurile adaptate atât de compania Moderna, cât şi de Pfizer, pentru a contracara actualele subvariante dominante ale Omicron, BA.4 şi BA.5.
Cei doi producători de vaccinuri nu au finalizat testarea pe pacienţi umani a boosterelor adaptate pentru a combate subvariantele Omicron. FDA spune că s-a bazat în decizia sa de autorizare pe datele de siguranţă şi de eficienţă furnizate pentru vaccinurile iniţiale.
Cele două doze de rapel produse de Pfizer și Moderna vizează diferite grupuri de vârstă. CDC a autorizat vaccinul Pfizer pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. De asemenea, vaccinul Moderna a fost autorizat pentru cei de peste 18 ani.
Experții CDC susțin că persoanele care au fost infectate cu Omicron au numărul maxim de anticorpi generați de propriul sistem imunitar. De aceea, ei recomandă ca doza booster de vaccin să nu fie făcută prea curând.
Efectele secundare ale noului vaccin bivalent sunt aproximativ aceleași cu simptomele care apar după vaccinurile inițiale: dureri de cap, frisoane, oboseală, greață, febră, amețeli, slăbiciune, dureri musculare și bătăi rapide ale inimii.