Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii anunță că, potrivit unui studiu britanic, vaccinurile anti-covid protejează și în fața noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2.
Acesta a enumerat serurile produse de Pfizer, dar și Astrazeneca, care dezvoltă anticorpi suficienți care pot neutraliza varianta indiană, supranumită și varianta Delta.
„Vaccinurile ne protejează şi de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2! Un studiu britanic publicat în revista medicală ‘The Lancet’ arată că persoanele imunizate (schema completă) cu serurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus”, a scris Andrei Baciu.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii subliniat faptul că odată ce organismul recunoaște mutația, produce anticorpii necesari. Pe de altă parte, el a amintit că până în momentul de față, 35 de români au fost deja infectați cu varianta Delta.
35 de infectări cu varianta Delta în România
„Este important că organismul produce anticorpii necesari și recunoaște această mutație a coronavirusului. Din păcate, în România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a tulpinii virale SARS-Cov2″, a mai adăugat acesta.
Amintim faptul că varianta Delta s-a răspândit deja în Europa. În ceea ce privește situația din România, expertul OMS Alexandru Rafila spune că dacă populaţia se vaccinează nu vom avea motive de îngrijorare.
„Avem un număr foarte mic de cazuri în momentul de faţă. Remarcaţi că informaţiile legate de raportarea zilnică arată în jur de 100 de cazuri noi. E clar că nu putem discuta în momentul de faţă decât de o transmitere sporadică”, a declarat Alexandru Rafila, expert OMS.
Totodată, el a mai vorbit și despre o a treia doză de vaccin. Potrivit acestuia, momentan vaccinurile oferă o bună protecție, așa că nu se pune momentan problema celei de a treia doze.
„Nu se pune deocamdata problema unei a treia doze, sunt studii recente care sunt relevante din punct de vedere ştiinţific şi care arată că, mai ales vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager oferă o bună protecţie şi faţă de varianta Delta, chiar dacă ceva mai mică, oricum undeva între 80% şi 90% grad de protecţie. Este un procent bun care recomandă vaccinarea”, a mai adăugat expertul.