Doza booster a vaccinului poate fi la fel de eficientă împotriva noii variante Omicron? Este întrebarea la care au căutat răspunsul oamenii de știință din Anglia și se pare că l-au și găsit. Ce arată ultimele studii oficiale.
Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva variantei Omicron. Ce arată cel mai recent studiu
Deși s-a susținut că varianta Omicron se sustrage protecției vaccinurilor, două noi studii conduse de Agenția de Sănătate din Marea Britanie au arătat că o a treia doză de vaccin crește eficacitatea vaccinurilor cu 88%, informează The Quint.
Conduse de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), cele două studii au constatat o reducere substanțială a riscului de spitalizare pentru cei infectați cu varianta Omicron, după trei doze de vaccin, în comparație cu cei care nu au fost vaccinați.
Riscul de spitalizare, cu 81% mai mic după trei doze
Primul studiu a arătat că riscul de spitalizare este cu 81% mai mic după trei doze, comparativ cu cazurile în care persoanele nu erau vaccinate.
Studiile anterioare aratau că eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice continuă să fie mai mică pentru Omicron decât pentru tulpina Delta, cu o scădere la 10 săptămâni după a treia doză.
Aceste studii au descoperit că, după trei doze de vaccin, riscul de spitalizare pentru un caz simptomatic de infectare cu Omicron s-a redus cu 68%, în comparație cu cazurile de infectare cu Omicron ale celor nevaccinați.
Eficacitatea vaccinului a crescut de la 52%, la 88%
Cu toate acestea, studiile realizate de oamenii de știință din Anglia arată că doza booster are o eficacitate împotriva spitalizării de 88% la cei infectați cu Omicron.
„Eficacitatea vaccinului a crescut de la 52%, la 88% după a treia doză”, a declarat Eric Topol, medic și profesor de medicină moleculară.
Deși se observă o scădere a eficacității împotriva bolilor simptomatice, nu există date suficiente pentru a evalua durata protecției împotriva spitalizării, care ar putea să dureze mai mult, a spus cercetătorul.
Doza booster poate restabili un nivel de protecție optim
Studiul a mai arătat că eficacitatea dozelor booster a fost mai mică pentru Omicron, în comparație cu Delta. Pentru cei vaccinați cu două doze, riscul de a ajunge la spital după infectarea cu Omicron crește pe măsură ce trece mai mult timp de la rapel, dar doza booster poate restabili un nivel de protecție optim.
În cercetare au fost folosite combinații ale tuturor tipurilor de vaccin folosite în Marea Britanie – Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
Prima, a doua și a treia doză
O doză de vaccin este 52% eficientă în prevenirea spitalizării celor infectați cu varianta Omicron, în timp ce două doze au fost 72% eficiente, potrivit studiului. După 25 de săptămâni, însă, cele două doze au slăbit și au fost 52% eficiente în prevenirea spitalizării.
Dozele booster măresc semnificativ protecția și sunt eficiente cu 88% în prevenirea spitalizării la două săptămâni după administrarea vaccinului, a adăugat studiul.
Vaccinul AstraZeneca, care este aprobat în Regatul Unit, nu oferă nicio protecție împotriva infecției simptomatice cu Omicron, la 20 de săptămâni după a doua doză, susține studiul.