Potrivit comunicatului oficial, iniţiativa aparţine premierului Benjamin Netanyahu, care doreşte prin asta să favorizeze “statele prietene”. Netanyahu a spus că a făcut acest “gest” pentru a convinge România şi Bulgaria să nu susţină la Organizaţia Naţiunilor Unite ideea creării unui stat palestinian.
Oferta israelienilor ar putea avea însă o problemă: vine mult prea târziu. La sfârşitul anilor ’90, când Europa nu-şi deschisese încă graniţele pentru români, Israelul era una dintre principalele destinaţii pentru muncitorii români. La un moment dat, lucrau în Israel peste 100.000 de constructori români, pe un salariu mediu lunar de în jur de 1.000 de dolari, majoritatea fiind specialişti în domeniul lor. Astfel, cu banii câştigaţi într-un an în Israel, un muncitor îşi putea cumpăra lejer un apartament în România.
Între timp, lucrurile s-au schimbat. Un salariu de 1.000 de dolari (cca. 3.000 de lei) poate fi câştigat de un muncitor calificat în construcţii şi în România, ca să nu mai vorbim de Europa occidentală. Privită din acest punct de vedere, oferta premierului israelian are mai mult o valoare simbolică.