Conform raportului de impact, realizat de compania de servicii de consultanţă Deloitte România, valoarea adăugată totală generată de grupul CEZ în România se ridică la circa 1,7 miliarde lei în 2016. Practic, din cele 3,17 miliarde de lei 90% din sumă (2,89 de miliarde de lei) s-a îndreptat spre achiziţii de la furnizorii autohtoni, de nouă ori mai mult decât cele efectuate cu achiziţiile de la furnizorii străini.
“Este prima dată, într-o analiză de impact la care am contribuit sau pe care am văzut-o în România, în care apare un astfel de indicator. 90% din banii pe care i-au cheltuit au fost cheltuiţi în relaţii contractuale cu firme româneşti. Niciodată până acum nu am văzut un procentaj mai mare”, a spus Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, cu ocazia prezentării raportului de impact.
Mai mult, studiul arată că fiecare loc de muncă oferit direct de grupul CEZ în România susține un total de 5,6 locuri de muncă în economia românească. Practic, numărul total al locurilor de muncă susținute în economia românească în 2016 datorită operațiunilor CEZ în România depășește 10.000 de locuri de muncă. La finele anului 2016, grupul CEZ, prin cele 8 companii prin care este prezent în România, avea aproape 1.800 de angajați.
Totodată, în raport se arată că grupul CEZ a vândut în anul 2016 o cantitate de peste 3,37 TWh de energie electrică, asigurându-şi o cotă de 7,2% din piaţa consumatorilor finali de electricitate şi a distribuit energie către 1,4 milioane de locuri de consum.
„Prin acest raport putem să vedem, din punct de vedere cantitativ, activitatea pe care o desfăşurăm, cât şi impactul pe care activitatea noastră îl are în plan local, în comunităţile unde ne aflăm. (…) Este o altfel de prezentare a călătoriei de 12 ani pe care noi am derulat-o în România”, a declarat Martin Zmelik, country manager al grupului CEZ în România.
Având în vedere că Grupul CEZ în România deține cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa și sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, acesta este cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din România. Producția de energie din surse regenerabile realizată în România a condus, în cei 7 ani de activitate, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 2,3 milioane de tone, diminuând în acest fel costurile sociale legate de poluare cu peste 80 de milioane de euro.
De asemenea, invesțitiile efectuate pentru modernizarea rețelei de distributie au dus la reducerea emisiilor cu alte peste 200.000 de tone de CO2, cantitate echivalentă cu emisiile generate de consumul de energie electrică a peste 28.000 de gospodării timp de un an de zile.
„Investiţiile acestea de peste 3 miliarde de lei, înseamnă peste 96 de staţii de tranformare modernizate – din totalul de 143 şi ne propunem ca în 2022 să închidem acest program -, precum şi 150 de dispozitive de comutaţie telecomandate şi nu numai. Continuăm să investim, avem multe proiecte pilot în ceea ce priveşte noile tehnologii şi suntem pregătiţi să deschidem porţile către eficienţa energetică”, a spus Doina Vornicu, director de operaţiuni al grupului CEZ România.
Potrivit lui Martin Zmelik, din anul 2008 grupul a investit peste 210 milioane de euro în eficienţa energetică. “Vom continua să investim în tehnologii verzi și în anii care vin pentru a fi pregătiți pentru provocările viitorului”, a menționat Martin Zmelik.