„Mă folosesc de statistică și este un instrument foarte puternic pentru a-ți rezolva multe probleme și pentru a găsi răspunsuri în zona tehnică. Era un concurs undeva în SUA: cine ghicește cât cântărește taurul. La acel concurs, spun din amintiri, punea fiecare câte un cent și paria cine o să ghicească cel mai aproape greutatea taurului.
Cineva a urmărit din exterior și a observat următorul lucru: unii ghiceau, alții nu, dar din 1.000 și ceva de oameni, media răspunsurilor tuturor avea o marjă de eroare de 3%”, povestea Virgil Profeanu unul dintre evenimentele considerate a fi momentul zero al statisticii ca știință modernă.
Povestea este relevantă deoarece scoate în evidență un element necesar statisticii: identificarea unui grup țintă, a unui eșantion, care să fie relevant pentru studiul respectiv.
La concursul din SUA, marja de eroare pentru ghicirea greutății taurului a fost de numai 3% și datorită faptului că prezenți la eveniment erau cunoscători ai sportului.
Statistica și mediul de afaceri
Aplicând regulile statisticii în business, Virgil Profeanu a avut numai de câștigat până la momentul actual.
„Cred în statistică. [….] Adun date despre piață, le interpretez și fac predicții. Adun date despre ce se întâmplă cu angajații mei, scot alte date, informații viabile, pe care le folosesc. Nu mă pricep să conduc firme sub 100 de angajați, pentru că acolo nu mai poți să aplici reguli statistice deloc.
Dacă ai 160 de angajați, ți-au plecat 10, angajezi 10, este o statistică, nu te afectează, ești într-o marjă, ai un anumit schimb, o anumită fluctuație de personal în timpul anului. Dacă ai patru angajați și îți pleacă trei, cei faci? Îți închizi afacerea.
Statistica este cea care spune cum o să evolueze afacerea. Spre exemplu, cei care joacă la bursă sunt foarte buni statisticieni”, spunea Virgil Profeanu, fondatorul VEGO, în timpul podcastului.