Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că nu exclude încă o reducere a dobânzii-cheie foarte curând. Deja BCE a efectuat o reducere cu 0,25 pp, nivelul dobânzii fiind acum la 1,25%. Tocmai pentru că acest nivel este deja destul de scăzut, Trichet a subliniat faptul că următoarele reducere va fi una "foarte calculată", pentru a se evita ajungerea imediată la zero, nivel pe care el îl consideră "nepotrivit". Următoarea întâlnire a board-ului inst
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că nu exclude încă o reducere a dobânzii-cheie foarte curând. Deja BCE a efectuat o reducere cu 0,25 pp, nivelul dobânzii fiind acum la 1,25%. Tocmai pentru că acest nivel este deja destul de scăzut, Trichet a subliniat faptul că următoarele reducere va fi una „foarte calculată”, pentru a se evita ajungerea imediată la zero, nivel pe care el îl consideră „nepotrivit”.
Următoarea întâlnire a board-ului instituţiei va avea loc pe 7 mai, ocazie cu care orice e posibil. O parte a reprezentanţilor ţărilor participante la euro consideră că este oportună o reducere consistentă, care să ducă dobânda sub pragul de 1% (de exemplu o reducere de 0,50 pp şi o dobândă de 0,75%), pentru a lupta cu deflaţia. O altă parte consideră că este mai bine să menţină nivelul de 1,25%, sau în cel mai rău caz să scadă cu 0,25 pp până la 1%, pentru a păstra atractivitatea monedei şi a nu descuraja eventualii cumpărătoiri de obligaţiuni emise în euro.
Trichet a precizat că trebuie menţinut un echilibru la nivel mondial între zone cu dobânzi foarte mici (SUA) şi spaţii economice cu dobânzi generoase precum Asia (în particular R.P. Chineză). El a preferat să nu dea detalii concrete asupra măsurilor care se vor lua pe 7 mai, preferând să declare sec: „ceea ce vom face în mai, vom explica atât jucătorilor din piaţă cât şi cetăţenilor europeni”.