Cât de mult au crescut prețurile locuințelor și chiriile în 2023? Analiză Storia

Storia - De la previziuni la realitate (hi-res)

SURSA FOTO: Storia

Analiză Storia: de la previziuni la realitate. Cum au evoluat prețurile locuințelor și creditelor în 2023, comparativ cu așteptările românilor?

Cum au evoluat prețurile locuințelor și creditelor în 2023, comparativ cu așteptările românilor?

Cum au evoluat prețurile locuințelor și creditelor în 2023, comparativ cu așteptările românilor? Acum un an, participanții la un sondaj realizat de Storia, platforma lansată de OLX, anticipau într-o proporție de aproape 60% că anul imobiliar 2023 va aduce scăderi de prețuri în categoria locuințelor de vânzare din România.

Cu toate acestea, datele recente contrazic această așteptare. În ultimul an, locuințele noi de vânzare au înregistrat o creștere medie de 7%, comparativ cu anul 2022, în timp ce prețul locuințelor vechi a crescut cu 8% față de anul precedent.

Întrebați despre planurile lor imobiliare pentru anul 2023, 62% dintre respondenți au exprimat dorința de a cumpăra o proprietate. Analizând această intenție în contextul datelor din platforma Storia, se observă că o parte din cei interesați de achiziționarea unei proprietăți s-au reorientat către închirieri.

Astfel, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele scoase la vânzare a înregistrat o scădere de 7%, iar interacțiunile între căutători și vânzători au înregistrat o descreștere de 4%. În același timp, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele disponibile spre închiriere a crescut cu 1%, iar interacțiunile au înregistrat o creștere semnificativă de 16%.

Evoluția dobânzilor la creditele ipotecare

În privința evoluției dobânzilor la creditele ipotecare, respondenții anticipau în mare parte creșteri (32%), dar și scăderi (30%) și stagnări (21%). Cu toate acestea, conform datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a înregistrat o creștere în anul 2023.

În primul trimestru (ianuarie-martie), valoarea IRCC a fost de 1,17% în anul 2022, comparativ cu 5,71% în 2023. În al doilea trimestru (aprilie-iunie), IRCC a crescut de la 1,86% în 2022 la 5,98% în 2023. În al treilea trimestru (iulie-septembrie), IRCC a ajuns la 2,65% în 2022, în timp ce în 2023 a atins 5,94%. În al patrulea trimestru (octombrie-decembrie), valoarea IRCC-ului a fost de 4,06% în 2022, iar în 2023 a ajuns la 5,96%.

Evoluția prețurilor locuințelor de vânzare – previziuni versus realitate

Deși în anul precedent, utilizatorii platformelor Storia și OLX anticipau într-o proporție de 60% că prețurile locuințelor ar urma să înregistreze o scădere, datele actuale de pe platforma Storia dezvăluie că prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat, în medie, o creștere de 7%. Prin urmare, vânzătorii au solicitat un preț mediu de 1.683 euro pe metru pătrat pentru apartamentele vechi, iar în cazul celor noi, prețul solicitat a fost de 1.687 euro pe metru pătrat.

Analizând informațiile provenite din orașele cu cel mai mare număr de anunțuri de pe platforma Storia, cum ar fi București, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara, se constată că prețurile au înregistrat creșteri în toate cele 10 orașe analizate, în ceea ce privește categoria apartamentelor cu maxim trei camere.

Cea mai semnificativă creștere a prețurilor de vânzare în perioada ianuarie-noiembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 a fost înregistrată în Brașov, cu o majorare de 9%, urmată de creșteri de 7% în Cluj-Napoca, Constanța și Iași. De asemenea, prețurile apartamentelor de vânzare au înregistrat creșteri în Arad (+6%), Oradea (+6%), București (+4%), Sibiu (+4%), Craiova (+4%) și Timișoara (+3%).

Evoluția prețurilor locuințelor de închiriat – previziuni versus realitate

În ceea ce privește prognozele privind evoluția prețurilor chiriilor la apartamente în 2023, utilizatorii au manifestat o tendință de a anticipa creșteri (32%), urmate de scăderi (30%) sau stagnări (21%).

În București, prețurile chiriilor au înregistrat creșteri în toate sectoarele în perioada ianuarie-noiembrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, în cazul apartamentelor cu maxim trei camere. Astfel, cea mai semnificativă creștere s-a înregistrat în sectoarele 1 și 2, cu 17%, urmată de sectorul 5, cu o creștere de 15%, și de sectorul 3, cu 14%. Cele mai mici creșteri au fost consemnate în sectorul 6 (11%) și sectorul 4 (8%).

În celelalte nouă orașe analizate, evoluția prețurilor chiriilor pentru apartamentele cu maxim trei camere a fost următoarea:

+35% în Constanța
+22% în Sibiu
+19% în Oradea
+18% în Brașov și Craiova
+17% în Cluj
+15% în Arad și Iași
+11% în Timișoara

Sondajul, realizat de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, având ca obiectiv contribuția la transparența informațiilor esențiale pentru cumpărători, chiriași, proprietari, agenți și dezvoltatori. Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro și OLX în perioada 21 decembrie 2022 – 09 ianuarie 2023, colectând răspunsurile a 1001 de respondenți.