Cel mai mare producător de electronice din Asia, Samsung, a înregistrat un profit operaţional de 4,5 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2011, un plus de 73% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Aceste cifre sunt îngrijorătoare pentru firma din Cupertino, California, cu atât mai mult cu cât vânzările de aparate Galaxy au crescut semnificativ în ultimele trei luni ale anului trecut.

Rezultatele Samsung depăşesc estimările analiştilor chestionaţi de Bloomberg, care vedeau un profit operaţional de 4 miliarde de dolari. Vănzările Samsung au crescut cu 12%, până la nivelul de 40,5 miliarde de dolari.
Vânzări record la mobile

Principalele motive ale acestei creşteri le reprezintă vănzările peste aşteptări ale smartphone-urilor şi banii obţinuţi din vânzarea diviziei de harduri. Apple începe să piardă teren în faţa gigantului sud-coreea, divizia de mobile a Samsung vânzând un număr record de 300 milioane de unităţi în 2011.

Samsung şi-a vândut divizia de harduri către Seagate pentru a se concentra pe divizia de mobile şi a atenua impactul unor profituri anemice obţinjute de divizia de televizoare.

"Divizia de mobile generează un profit uriaş acum. Va fi greu pentru Apple să-i prindă din urmă din cauza faptului că au un număr limitat de modele în ofertă", a afirmat James Song, analist la Daewoo Securities, citat de Bloomberg.

Profiturile Samsung au crescut semnificativ în ultimul trimestru din 2011 după ce a vândut divizia de harduri către compania irlandeză Seagate pentru suma de 1,38 miliarde de dolari. Pe întregul an 2011, vânzările companiei au crescut cu 6,5%, până la 142 miliarde de dolari.