Numărul de spectatori din sălile de cinema din România a crescut în 2012 până la 8,4 milioane de la 7,24 milioane în 2011. De asemenea, veniturile rezultate de pe urma vânzărilor de bilete la cinema în România au crescut cu 28,3% până la 160 milioane lei, a doua mare creştere din Europa după creşterea de 46% înregistrată în Bosnia-Herţegovina.
În schimb, în primele patru mari ţări din Europa (Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia), care sunt responsabile pentru două treimi din spectatorii din UE, frecventarea sălilor de cinema a scăzut cu 2,8% în 2012 în condiţiile în care scăderile cumulate în Franţa şi Italia se ridică la 9,9%, fiind mai mari decât creşterile din Marea Britanie (+0,5%) şi Germania (+4,2%).
Frecventarea sălilor de cinema a fost afectată în mod deosebit în Europa de Sud (minus 12,3% în Portugalia şi minus 6,5% în Spania) în contextul lipsei filmelor naţionale şi al crizei economice, notează Observatorul, potrivit căruia ‘la acest lucru ar fi contribuit şi rata mai ridicată a piratării online’.
AFP evidenţiază, în baza datelor Observatorului european al audiovizualului, că scăderea numărului de spectatori în sălile de cinema din Europa este mai semnificativă în ţările Uniunii Europene (-2,4%).
Cifrele variază ‘considerabil’ de la o ţară la alta, fiind puternic influenţate de ‘prezenţa sau absenţa filmelor naţionale de succes la public’, adaugă Observatorul. Astfel, în Franţa scăderea a fost de 5,9%, însă în anul precedent situaţia a fost alta datorită celor două filme de mare succes ‘Intouchables’ şi ‘The Artist’. În schimb, în Danemarca numărul spectatorilor a crescut cu 14,2%, unul din filmele daneze (‘A Royal Affair’) fiind nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film străin.
Cea mai semnificativă creştere s-a înregistrat în Bosnia-Herţegovina (+37,9%) şi în Finlanda (+19%), tot datorită filmelor realizate în cele două ţări.
Sursa: Agerpres