Cât de mult depinde România de gazul rusesc?

Uniunea Europeana (UE) se bazeaza proportie medie de circa 25% pe Rusia pentru a-i furniza gazul natural de care are nevoie, ceea ce pentru Moscova reprezinta un avantaj imens in raport cu statele europene, care depind practic de "bunavointa" sa.Potrivit ultimelor date publice disponibile ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), consumul de gaz al statelor membre UE depinde in proportii diferite, care variaza de la 0% la 100% de importurile din Rusia.Proportia resurselor importate din R

Uniunea Europeana (UE) se bazeaza proportie medie de circa 25% pe Rusia pentru a-i furniza gazul natural de care are nevoie, ceea ce pentru Moscova reprezinta un avantaj imens in raport cu statele europene, care depind practic de „bunavointa” sa.

Potrivit ultimelor date publice disponibile ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), consumul de gaz al statelor membre UE depinde in proportii diferite, care variaza de la 0% la 100% de importurile din Rusia.

Proportia resurselor importate din Rusia in consumul total de gaze naturale al Romaniei este de circa 31%.

Bulgaria are o dependenta de 90% fata de gazul rusesc in ceea ce priveste consumul sau total, in timp ce Ungaria si Polonia importa din Rusia 65% si respectiv 46% din totalul gazului consumat.

Principalele trasee pe care este livrat gazul din Rusia catre Europa sunt:

* prin Slovacia, spre Cehia, Austria, Germania, Franta, Italia
* prin Belarus, ce alimenteaza Polonia si apoi Germania
* prin Romania spre zona balcanica.

Blue Stream leaga Rusia de Turcia, pe sub Marea Neagra.

Ce tari membre UE sunt afectate de criza gazelor?

Rusia si Ucraina au mai avut o disputa si in luna ianuarie 2006, iar din cauza ca 80% din conductele rusesti spre Europa tranziteaza Ucraina, s-a ajuns, ca si acum, la o intrerupere temporara a alimentarii cu gaz natural in cateva state europene.

Gazprom a avertizat inca din luna noiembrie a anului trecut ca va sista livrarea de gaz catre Ucraina, chiar din 1 ianuarie, cerand atunci semnarea unui nou contract in privinta livrarilor.

Actualele divergentele dintre Compania Gazprom, controlata de statul rus si Naftogaz, controlata de statul ucrainean pe tema gazului natural transportat prin gazoductul ucrainean au reinceput la sfarsitul anului trecut, pe fondul unei datorii a Naftogaz catre Gazprom.

Totusi, sistarea alimentarii a fost motivata acum de Gazprom prin faptul ca Naftogaz a furat din gazul destinat Europei.

Romania – dependenta 31%

Decizia Rusiei de a opri in totalitate livrarile de gaz natural au lasat Romania fara 31% din gazul ars in mod normal.

Aceasta cantitate este, cel putin momentan, inlocuita prin suplimentarea productiei interne, utilizarea depozitelor subterane si trecerea marilor producatori de energie electrica la alimentarea cu pacura.

Petrom a anutat cresterea volumului de gaze naturale ce va fi livrat consumatorilor romani, prin injectarea unor cantitati suplimentare in sistemul national de transport al gazelor, punerea in functiune de noi sonde de gaze, precum  si inchiderea temporara a combinatului Doljchim.

Astfel, cantitatea suplimentara de gaz natural este de circa 1,3-1,5 milioane de metri cubi de gaze.

In urma colaborarii cu Transgaz, Petrom a anuntat cresterea cantitatatii de gaze introdusa in reteaua nationala cu circa 300-500 mii mc. de gaze pe zi.

Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, Romania are rezerve de gaz natural care ii permit alimentarea timp de 60, pana la 80 de zile fara importuri din Rusia.

Deocamdata, furnizarea gazelor naturale se desfasoara la parametri de presiune normali in toate zonele deservite de catre E.ON Gaz Romania.

Totusi, E.ON Gaz si operatorul SNT au anuntat ca sunt „pregatite sa ia toate masurile care se impun, inclusiv masuri restrictive, in vederea limitarii eventualelor dezechilibre ce pot aparea”.

Austria – dependenta 67%

Potrivit grupului OMV, miercuri a fost oprita alimentarea cu gaz natural si a Austriei. Grupul petrolier si de gaze a apelat deja la productia interna, rezerve si la alte importuri pentru a asigura aprovizionarea cu gaz a consumatorilor.

Bulgaria – dependenta 90%

Vecinul de peste Dunare se bazeaza in prezent exclusiv pe rezervele de gaz din localitatea Chiren, dupa de livrarile au fost sistate marti.

Ministrul bulgar al economiei a initiat deja discutii cu marile companii consumatoare pentru gasirea de solutii pentru reducerea consumului in urmatoarea perioada de timp.

Productia locala de la Chiren a fost majorata la 4,3 milioane de metri cubi pe zi, iar guvernul a facut apel la populatie sa reduca la minimum necesar consumul de gaz. Bulgaria consuma 10-11 milioane de metri cubi de gaz metan pe zi.

Republica Ceha – dependenta 78%

Importatorul ceh RWE Transgas a anunţat miercuri ca tranzitul prin principala conducta din Rusia catre Cehia si Europa de Vest a fost sistat de la miezul noptii.

Franta – dependenta 16%

Rusia a scazut cu mai mult de 70% livrarile de gaz catre aceasta tara. Potrivit grupului energetic francez GDF Suez, aprovizionarea consumatorilor se va face insa fara.

Germania – dependenta 39%

Conform autoritatilor de la Berlin, in urmatoarea perioada va avea loc sistarea aprovizionarii cu gaz rusesc si in aceasta tara.

Mai mult, companiile energetice din Germania ar putea ramane fara resurse de gaz daca Rusia si Ucraina nu vor ajunge prea curand la o intelegere.

Grecia – dependenta 81%

Rusia livreaza Greciei in mod normal aproximativ 80% din necesarul sau de gaz natural. Marti a fost sistata insa alimentarea din Rusia, insa Turcia a precizat ca va continua livrarile catre tara elena.

In ultima perioada Grecia a primit din Rusia numai patru milioane de metri cubi de gaz, fata de sase milioane, cat a solicitat. Potrivit autoritatilor de la Atena, rezervele Greciei sunt suficiente pentru numai doua saptamani.

Italia – dependenta 27%

Livrarile din Rusia au scazut marti cu circa 90%. Totusi, reprezentantii companiei energetice Eni (care detine monopolul) au dat asigurari ca Italia nu va avea probleme cu aprovizionarea in urmatoarele saptamani, intrucat din anul 2006 pana acum, stocurile au fost majorate, iar aprovizionarea a fost diversificata.

Polonia – dependenta 46%

Aprovizionarea agentilor industriali din aceasta tara afost redusa printr-o motiune a guvernului de Varsovia, ca urmare a reducerii drastice a volumului de gaz natural livrat din Rusia.

Slovacia – dependenta 98%

Potrivit agentiei cehe CTK, Slovacia va declara si ea, la fel ca Romania, starea de urgenta, dupa ce livrarile de gaz natural din Rusia au fost sistate.

Slovenia – dependenta 51%

Cantitatea de gaz furnizata Sloveniei a fost redusa cu aproximativ 90% in cursul zilei de miercuri. Autoritatile din aceasta tara au anuntat ca au initiat negocieri intense cu compania rusa Gazprom.

Ungaria – dependenta 65%

Vecinul nostru de la vest se confrunta si el cu sistarea livrarilor de gaz natural din Rusia. Astfel, autoritatile au limitat consumul pentru agentii industriali, potrivit unui comunicat al companiei de distributie Foldgazszallito Zrt. Autoritatile de la Budapesta au anuntat ca este folosit deja gazul din rezerve.

Criza gazului din Rusia a afectat si alte state europene, care insa nu fac parte din UE

Bosnia-Hertegovina

Tranzitul de gaz rusesc catre aceasta tara a fost de asemenea oprit. Bosnia nu are rezerve de gaz, insa consumul anual ajunge la circa 350 de milioane de metri cubi de gaz.

Totusi, gazul are o pondere de numai 8% din consumul energetic national. Federatia este aprovizionata prin intermediul unei singure conducte, care vine din Serbia.

Croatia

Si in acest caz au fost sistate livrarile de gaz natural provenit din Rusia. Gazul are o pondere de 25% din consumul energetic al Croatiei.

Potrivit presei locale, Croatia are acum rezerve de gaz de circa 410 milioane metri cubi, in conditiile unui consum de 12 milioane de metri cubi pe zi in perioada de iarna.

Macedonia

Livrarile de gaz rusesc au fost oprite, desi impactul asupra acestei tari este unul minim, pentru ca importa aproximativ 120 milioane metri cubi anual, dintre care doar 15% provin din Rusia.

Rezervele de gaz ale Macedoniei ajung pentru urmatoarele zile, iar cel mai mare impact al opririi tranzitului de gaz este resimtit de agentii industriali.

Serbia

Rusia a sistat marti livrarile de gaz si catre Serbia, tara care depinde pentru consumul sau intern in proportie de 92% de gazul rusesc ce tranziteaza Ucraina.

Serbia a recurs deja la oprirea aprovizionarii agentilor industriali, cu toate ca aceasta resursa reprezinta doar 15% din consumul sau total de combustibil.

Tara vecina consuma 2,4 miliarde de metri cubi de gaze pe an, dintre care 10 milioane metri cubi pe zi sunt in perioada anotimpului rece.

Rezervele sarbe se situeaza acum la un nivel de 100 de milioane de metri cubi si sunt estimate sa ajunga pentru doua saptamani de consum ponderat.

Turcia

Importurile de gaz rusesc in Turcia au fost suplimentate prin conducta Blue Stream (Marea Neagra), care nu are legatura cu Ucraina.