În studiul publicat recent în revista ”The Lancet”, autorii au descoperit că un program care combină mersul pe jos și educația poate reduce, în mod eficient, recurența durerilor de spate, scrie The Conversation.
Studiul a ales, aleatoriu, 701 adulți care și-au revenit recent după un episod de lombalgie pentru a primi un program individualizat de mers pe jos și educație (intervenție).
Participanții la grupul de intervenție au fost îndrumați de fizioterapeuți pe parcursul a șase sesiuni, pe o perioadă de șase luni.
Mersul pe jos personalizat și progresiv
În prima, a treia și a cincea sesiune, kinetoterapeutul a ajutat fiecare participant să dezvolte un program de mers personalizat și progresiv, care a fost adaptat nevoilor și preferințelor specifice.
Sesiunile rămase au fost scurte (de obicei, mai puțin de 15 minute) pentru a monitoriza progresul și a observa eventualele bariere în programul de mers pe jos.
Din cauza pandemiei de COVID, majoritatea participanților a beneficiat de intervenție folosind consultații video și apeluri telefonice.
Cinci plimbări pe săptămână, de aproximativ 30 de minute zilnic
Programul a fost conceput cu un obiectiv de cinci plimbări pe săptămână, de aproximativ 30 de minute zilnic, până la sfârșitul programului de șase luni. Participanții au fost încurajați să continue să meargă independent și după program.
Mersul pe jos a fost combinat cu educația oferită de kinetoterapeuți în timpul celor șase ședințe. Acest lucru le-a oferit oamenilor o mai bună înțelegere a durerii și diminuarea fricii, în dorința de a le oferi încrederea de a-și gestiona singuri orice recidive minore, dacă apar.
Persoanele din grupul de control nu au primit nici un tratament preventiv sau educație. Acest lucru reflectă ceea ce se întâmplă după ce oamenii se recuperează după un episod de durere lombară.
Ce au arătat rezultatele
Participanții au fost monitorizați lunar, din momentul în care au fost înscriși în studiu, timp de până la trei ani, pentru a colecta informații despre o revenire a durerii de spate. De asemenea, li s-a cerut participanților să raporteze orice costuri legate de durerile de spate, inclusiv concediul medical și utilizarea serviciilor de asistență medicală.
Intervenția a redus riscul de reapariție a durerii de spate care a limitat activitatea zilnică cu 28%, în timp ce recurența durerii de spate care a determinat participanții să solicite îngrijire medicală scăzut cu 43%.
Participanții care au primit intervenția au avut o perioadă medie mai mare, înainte de a avea o recidivă, cu o medie de 208 zile fără durere, comparativ cu 112 zile în grupul de control.
Mersul pe jos are multiple beneficii
Cu toții am auzit că „prevenția este mai bună decât vindecarea”. Dar această abordare a fost neglijată în cazul durerilor de spate. Aproape toate studiile anterioare s-au concentrat pe tratarea episoadelor de durere, nu pe prevenirea viitoarelor dureri.
Un număr limitat de studii mici au arătat că exercițiile fizice și educația pot ajuta la prevenirea durerilor de spate. Cu toate acestea, majoritatea acestor studii s-a concentrat pe exerciții care nu sunt accesibile tuturor din cauza unor factori precum costul ridicat, complexitatea și nevoia de supraveghere din partea profesioniștilor.
De ce este util mersul pe jos pentru durerile de spate
Nu se știe exact de ce mersul pe jos este eficient pentru prevenirea durerilor de spate, dar posibilele motive ar putea include combinația de mișcări blânde și întărirea structurilor coloanei vertebrale și a mușchilor. De asemenea, ar putea fi legat de relaxare și de ameliorarea stresului și eliberarea de endorfine „bune”, care blochează semnalele durerii dintre corp și creier, reducând durerea.
Este posibil ca și alte forme de exerciții, cum ar fi înotul, să fie eficiente în prevenirea durerilor de spate, dar, în mod surprinzător, niciun studiu nu a investigat acest lucru.