Lumina albastră a ecranelor. Ne strică sau nu somnul?
Lumina albastră a ecranelor. Studiul a constatat că somnul a fost perturbat, în medie, cu mai puțin de trei minute. Mesajul conform căruia lumina albastră de la ecrane ne împiedică să adormim este în esență un mit, deși unul convingător. În schimb, relația dintre tehnologie și somn este complexă și poate merge în ambele sensuri.
Studiul a constatat că persoanele care au folosit un ecran luminos care emite lumină albastră înainte de culcare au adormit în medie doar 2,7 minute mai târziu. Cu toate acestea, nu există încă un impact semnificativ al luminii puternice a ecranului asupra altor caracteristici ale somnului, inclusiv cantitatea totală sau calitatea somnului.
Persoanele care au consumat un conținut mai alert sau „interesant” au pierdut în medie doar aproximativ 3,5 minute de somn în comparație cu cele care s-au dedat la ceva mai puțin interesant (de exemplu, TV).
Perturbarea somnului pe timp de noapte poate duce la pierderea somnului, astfel încât, deși utilizarea tehnologiei a fost legată de somn mai puțin în aceste cazuri, acest lucru nu a fost legat de expunerea la lumina albastră strălucitoare a ecranelor înainte de culcare, scrie MedicalXpress.
Ar trebui o lumină de 10 ori mai puternică de la dispozitive pentru a ne afecta serios somnul
Lumina albastră a ecranelor. Printre factorii care încurajează utilizarea mai frecventă a tehnologiei se numără autocontrolul, care ajută la rezistența la recompensele pe termen scurt ale clicurilor și derulării și faptul că un părinte sau o persoană iubită ajută la stabilirea orei de culcare.
Teoria luminii albastre implică melatonina, un hormon care reglează somnul. Cu toate acestea, studiile arată că lumina artificială de la dispozitive ar necesita niveluri de lumină de aproximativ 1.000 – 2.000 luxi pentru a avea un impact semnificativ. Ecranele dispozitivelor emit doar aproximativ 80-100 luxi, în timp ce lumina naturală a soarelui furnizează aproximativ 100.000 luxi.
Mesajul final este să vă înțelegeți propriile nevoi de somn și modul în care vă afectează tehnologia. Dacă vă convine să citiți un e-book sau să dați scroll pe rețelele de socializare sau dacă puneți prea des telefonul jos până prea târziu, opriți dispozitivul atunci când vă este somn.