Potrivit unui studiu al KPMG cu privire la deficientele managementului de risc, putine institutii bancare isi vor schimba fundamental structurile de risc. Potrivit rezultatelor, circa 90% dintre cei 400 de membri ai personalului executiv din cadrul bancilor participante la sondajau efectuat sau planifica efectuarea unei analize asupra modului in care isi gestioneaza riscurile. Cu toate acestea, doar 42% dintre respondenti au realizat schimbari concrete in aceasta directie.
Serban Toader, senior partner la KPMG Romania spune ca „institutiile financiare romanesti nu au avut o expunere directa semnificativa la criza creditelor sub-prime deoarece piata locala este inca dominata de produse bancare traditionale si supravegherea in domeniul bancar este stricta. Cu toate acestea, vor trebui sa adreseze efectele secundare care au fost simtite de clientii lor, incluzand cresterea costurilor de finantare, volatilitatea ratelor de schimb si diminuarea cererii in anumite domenii ale economiei. Toate acestea submineaza credibilitatea evaluarilor de produse financiare. Mai mult decat oricand, in acest context complex si incert, membrii personalului executiv ai institutiilor financiare romanesti trebuie sa reevalueze in mod constant si sa consolideze politicile de management al riscului in organizatiile lor pentru a aborda riscurile cu care se confrunta. Acest studiu la care au participat 500 de membri ai personalului executiv la nivel global dezvaluie aspecte importante ale acestor nevoi de reevaluare”.
Problema experientei in domeniul riscului la nivelul consiliilor de administratie pare a fi una complicata pentru cei implicati. Desi se recunoaste lipsa de experienta in domeniu, putini respondenti considera ca acesta a fost un factor important care a contribuit la recentele probleme ale bancilor. Lipsa experientei este si mai evidenta in randul directorilor non-executivi.
In ceea ce priveste comunicarea, mai putin de 20 % au considerat ca lipsa de comunicare in compartimentele organizationale ar fi un factor cu o contributie importanta. Cu toate acestea, o serie de alte intrebari au scos la iveala existenta unor probleme in comunicarea politicilor de risc la nivel operational. In aceasta privinta, este nevoie de o mai buna interactiune cu unitatile unei institutii financiare, precum si cu echipa de audit intern si comitetul de audit.