O înțepătură de țânțar poate provoca, printre altele, reacții alergice severe. Mai mult, aceștia au capacitatea de a transmite și sindromul Skeeter.
Cât de periculoasă este, de fapt, înțepătura de țânțar? Ne putem apăra printr-o modalitate la îndemâna oricui
Femelele de țânțar pot fi foarte periculoase deoarece înțepăturilor lor au capacitatea de a rezulta în sindromul Skeeter. Acest sindrom este rezultatul unor reacții alergice la proteinele din saliva insectelor.
Chiar dacă afecțiunea este destul de rară, aceasta se poate instala în doar câteva ore și este asociată cu o umflătură în zona înțepăturii, senzație de căldură, roșeață, mâncărime și durere, potrivit specialiștilor.
Cine este predispus la înțepăturile de țânțari?
Conform informațiilor transmise de oamenii de știință, victimele țânțarilor sunt de cele mai multe ori femeile însărcinate, persoanele supraponderale, persoanele cu grupa de sânge O.
Totuși, sunt vizat și persoanele care au făcut efort fizic recent și persoanele care au consumat bere. Specialiștii punctează că ajutorul medical este absolut necesar atunci când gâtul se inflamează, urmat de respirație îngreunată, deoarece poate rezulta în anafilaxie.
De asemenea, specialiștii subliniază că oricine trebuie să consulte un medic dacă este afectat de febră, greață, durere de cap severă, oboseală, sensibilitate la lumină și modificări neurologice.
Cum ne putem apăra de țânțari?
Sucul de lămâie poate atenua mâncărimea rezultată în urma unei înțepături de țânțar. Același efect îl are și menta aplicat direct pe zona afectată.
Mai mult, uleiul de scorțișoară are capacitatea să distrugă ouăle țânțarilor și poate acționa ca un agent de respingere împotriva insectelor ajunse la maturitate. Acesta poate fi obținut prin a amesteca 1/4 linguriță, sau 24 picături de ulei pentru fiecare 120 ml de apă, pentru a forma o soluție diluată cu o textură fină.
Lichidul trebuie pulverizat pe piele, în jurul casei, cât și pe plantele din apropiere. Totuși, nu trebuie utilizată o cantitate prea mare deoarece poate irita pielea. Alte alimente ce pot fi de ajutor sunt uleiul de eucalipt, lavanda sau cimbrul.
Sursă foto: Dreamstime