Cât de periculoasă este Omicron pentru persoanele nevaccinate? Studiul care dă cărțile pe față

Studiul a fost realizat de Institutul Naţional de Boli Transmisibile (NICD) din provincia Western Cape şi nu a fost supus până în momentul de față procedurii de „peer review”, conform informațiilor transmise de reuters.com

Totodată, studiul respectiv a comparat circa 11.600 de pacienţi din primele trei valuri epidemice cu alţi aproximativ 5.100 din valul Omicron care a început în noiembrie.

Varianta Omicron tinde să cauzeze forme mai puţin severe de boală

Varianta Omicron tinde să cauzeze forme mai puţin severe de boală, cu proporţional mai puţine spitalizări şi decese, faţă de variantele precedente, arată studiul realizat în Africa de Sud, citat de sursa menționată.

Oamenii de ştiinţă încearcă să determine în ce măsură aceasta se întâmplă datorită ratelor mai mari de imunitate induse de vaccinare sau de trecerea prin boală, ori caracteristicilor intrinseci ale Omicron.

Studiul sud-african a concluzionat că aproximativ un sfert din reducerea constată a riscului de formă severă cu Omicron poate fi atribuit caracteristicilor virusului însuşi.

„În valul alimentat de Omicron, cazurile de forme severe de COVID-19 au fost reduse în cea mai mare parte datorită protecţiei conferite de o infecţie anterioară şi/sau de vaccinare, însă virulenţa intrinsec mai mică poate fi responsabilă pentru un risc redus cu aproximativ 25% faţă de spitalizare cu forme severe sau de deces, comparativ cu Delta”, au explicat autorii studiului.

Ce spune Octvian Jurma despre varianta Omicron?

Joi, 12 ianuarie, Octavian Jurma a explicat oamenilor pe facebook datele oficiale ale unui raport internațional despre Omicron. Acesta a enumerat trei aspecte pozitive ale tulpinii sud-africane, dar a punctat și impactul negativ al Omicron asupra organismului uman.

În urma analizelor medicale din laborator, s-a constatat că șansele de spitalizare ale persoanelor infectate cu Omicron sunt cu 50% mai mici decât ale oamenilor contaminați cu Delta, durata internării în spital fiind și ea redusă.

„Se confirmă că Omicron este mai periculos decât Delta pentru copiii mici (sub 10 ani) și tineri (20-40 de ani). Pentru cei nevaccinați și care nu au trecut prin infecție riscul rămâne foarte ridicat. Omicron este cu doar 25%-30% mai puțin virulent nativ decât Delta deci este cu 50-70% mai virulent decât varianta ancestrală (cea care a provocat dezastrul din Lombardia).

Putem considera că pentru România scenariul realist/pesimist este că impactul va fi apropiat de Alpha în populația nevaccinată și impactul relativ redus la maxim 50% față de Delta. În termeni absoluți situația în vârf poate fi mai gravă decât în valul Delta.

Limitări: 14 zile e un interval scurt, ar fi fost preferabil 21 de zile pentru ca Omicron debutează mai rapid dar evoluează similar pe termen lung”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.