Țânțarii sunt o pacoste, dar poate fi mai alarmant dacă descoperi că ai fost ciupit de o insectă de care nu ai auzit niciodată.
Este cazul muștelor de nisip care se răspândesc alarmant în America de Nord, dar și în alte colțuri ale lumii, scrie Islands.com.
A nu se confunda cu puricii de nisip, care, de asemenea, pot fi periculoși! Muștele de nisip sunt insecte minuscule care au apărut în climatele tropicale. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, acestea au început să apară în anumite regiuni ale Statelor Unite, în special Texas și Florida. Anumite soiuri au fost găsite chiar în Ohio.
Muștele de nisip pot fi purtătoare ale parazitului Leishmania, extrem de periculos
Cel mai mare motiv de îngrijorare privind muștele de nisip este cel legat de parazitul Leishmania, extrem de periculos, pe care îl pot purta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 90 de specii de mușcă de nisip pot acționa ca gazde pentru paraziții Leishmania, care pot provoca mai multe boli la oameni, inclusiv o boală letală precum leishmanioza. Paraziții Leishmania sunt protozoare, organisme unicelulare, vizibile doar la microscop. Cele mai comune tipuri de boală sunt leishmanioza cutanată și leishmanioza viscerală, dar există și varianta mucoasei.
Există totuși multe modalități de a preveni contactul cu muștele de nisip și de a trata leishmaniaza. Iată ce ar trebui să știți.
Cum să eviți muștele de nisip și să tratezi leishmanioza
Există două tipuri principale de leishmanioză. Prima, leishmanioza cutanată, poate duce la răni ale pielii, dificultăți de respirație, congestie, sângerări nazale și ulcere mari. Cea de-a doua, leishmanioza sistemică, cunoscută și sub denumirea de leishmanioză viscerală, afectează întregul organism și poate afecta sistemul imunitar în moduri grave, adesea letale. Leishmanioza sistemică apare adesea la câteva luni după contactul cu parazitul și duce la febră, transpirații nocturne și scădere în greutate.
Există opțiuni de tratament pentru leishmanioză și ar trebui să căutați ajutor medical profesionist de îndată ce bănuiți că ați putea avea o infecție.
Cea mai bună strategie împotriva ei este prevenția. CDC recomandă să fie utilizate substanțe repellent înregistrate de EPA care utilizează DEET pentru o eficacitate maximă. Alte măsuri generale de prevenție includ purtarea unor haine care să acopere cât mai multă pielea și să vă asigurați că ecranele din casă sunt eficiente pentru a ține departe insectele mai mici, cum ar fi muștele de nisip.
Vestea bună este că, deși anumite zone mai calde din SUA au prezentat mai multe cazuri de leishmanioză în ultimii ani, aceste pericole nu sunt foarte mari în America de Nord.
Peste 90% dintre cazurile de leishmanioză viscerală au fost diagnosticate în Brazilia, Etiopia, India, Kenya, Somalia și Sudan.
Persoanele care locuiesc sau călătoresc în zonele tropicale sau subtropicale ale acestor țări și regiuni au un risc mult mai mare de a contacta boala. Factorii de mediu și cei climatici influențează puternic răspândirea bolii.