Cât de periculoase sunt tigăile antiaderente pentru sănătate? Sunt acoperite cu teflon

Sursă: Dreamstime

Tot mai mulți oameni folosesc tigăi și vase antiaderente și nu-și pot imagina cum ar găti fără ele. Învelișul antiaderent este perfect pentru a găti, fără ulei, clătite, ouă și alte preparate, pentru că nu permite alimentelor să se lipească.

Există însă tot mai multe controverse legate de materialele antiaderente folosite la tigăi. Anumite studii au arătat că teflonul poate fi dăunător sănătății și chiar poate cauza maladii ca Alzheimer.

ScienceAlert a vrut să vadă dacă aceste preocupări privind tigăile antiaderente sunt pe deplin justificate.

Conform sursei citate, vestea bună e că principala substanță chimică folosită la fabricarea tigăilor antiaderente – teflonul, a fost eliminată treptat. Iar aluminiul, o altă substanță considerată periculoasă, nu a fost asociată cu demență.

Ce este teflonul și de când a început să fie folosit

Tigăile antiaderente sunt foarte populare deoarece fac ca alimentele să nu se lipească de învelișul lor. De asemenea, sunt mai ușor de curățat decât tigăile din fontă. Tigăile antiaderente sunt acoperite de obicei cu teflon, numele pentru politetrafluoretilenă (PFTE), dar unele sunt fabricate acum cu un strat de titan-ceramic.

Teflonul este o substanță chimică sintetică formată din atomi de carbon și fluor. A fost realizat pentru prima dată în anii 30 și a fost folosit în diverse lucruri, oferind o suprafață nereactivă, antiaderentă.

Dacă analizați riscurile vaselor de gătit pentru sănătate, tigăile antiaderente apar de obicei în partea de sus a listei. Acest lucru se datorează îngrijorărilor cu privire la utilizarea unor substanțe precum PFTE.

Acidul perfluorooctanoic, utilizat pentru a produce vase antiaderente

Preocupările s-au concentrat asupra unei substanțe chimice, numite acid perfluorooctanoic (PFOA), care a fost utilizat pentru a produce vase antiaderente, dar nu mai este folosit astăzi. Aceste substanțe chimice au devenit cunoscute după filmul ”Dark Waters”, povestea unui oraș american contaminat cu acidul perfluorooctanoic chimic (PFOA).

Dar chiar și atunci când PFOA a fost folosit,până în anul 2013, la fabricarea tigăilor, acesta a reprezentat un risc mic. O serie de studii și cercetări au descoperit că PFOA poate fi cauza pentru anumite probleme de sănătate precum tulburări tiroidiene, boli cronice de rinichi, boli hepatice și cancer testicular.

De asemenea, PFOA a fost asociată cu infertilitatea și greutatea redusă la naștere.

Ce sunt ”substanțele chimice veșnice și cât de sigure sunt

Teflonul începe să se deterioreze dacă este încălzit la o temperatură de peste 260 °C, când poate elibera vapori de polimer, dar majoritatea oamenilor nu gătesc la o temperatură așa de mare.

Mai mult: nivelurile de concentrație ale acestor substanțe chimice în bucătărie sunt mult mai mici decât cele despre care se știe că au efecte nocive asupra sănătății.

Dacă tigaia antiaderentă s-a zgâriat, este o idee bună să o înlocuiți, dar nu pentru că veți „mânca” PFAS la cină.

Tigăile din aluminiu pot duce la demență?

Nu există dovezi solide care să susțină temerile că expunerea la aluminiu poate provoca orice fel de demență, inclusiv boala Alzheimer.

În 1965, oamenii de știință au descoperit că hrănirea iepurilor cu niveluri foarte mari de aluminiu a produs modificări în creierul lor, asemănătoare cu cele produse de Alzheimer. Acest lucru s-a dovedit, ulterior, a fi incorect.