Cât de periculoase sunt țigările electronice? Ce substanțe s-au găsit în lichide și în aerosoli

tigari electronice

SURSA FOTO: Dreamstime

Țigările electronice au generat dezbateri aprinse încă de la început, iar unele țări au decis să le interzică. Cercetări recente arată că aceste țigări nu sunt deloc sigure, așa cum s-ar crede.

Urme de sute de substanțe chimice necunoscute au fost descoperite în lichidele țigărilor electronice și în aerosoli, arată cel mai important studiu de până acum. Acesta a observat o gamă largă de substanțe chimice neidentificate, plus câțiva compuși cunoscuți care pot fi extrem de nocivi.

Un prim studiu realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins a descoperit urme de sute de substanțe chimice necunoscute, cu riscuri pentru sănătate, atât în lichidul țigărilor electronice, cât și în aerosoli. Este prima cercetare care face o analiză amănunțită a tuturor compușilor prezenți în lichidul țigărilor electronice și in aerosoli utilizând cromatografie lichidă sau spectrometrie de masă de înaltă rezoluție.

Oamenii trebuie să știe la ce sunt expuși

„Cercetările de până acum, care au comparat țigările electronice cu cele normale, au constatat că contaminanții chimici ai țigărilor sunt mult mai mici în țigările electronice”, explică autorul principal al studiului, Carsten Prasse, potrivit Newatlas.

„Problema este că aerosolii pentru țigări electronice conțin și alte substanțe chimice complet necunoscute, care au riscuri pentru sănătate pe care nu le putem ști încă. Din ce în ce mai mulți tineri folosesc aceste țigări electronice și trebuie să știe la ce sunt expuși”, spune Prasse.

Trei substanțe chimice industriale, un pesticid și, cel mai neobișnuit, cofeina!

Aproximativ 2.000 de compuși chimici diferiți au fost identificați în studiu și majoritatea lor nu au putut fi identificați. Au fost detectați șase compuși potențial dăunători dintre substanțele chimice pe care cercetătorii au reușit să le identifice. Printre acestea, mai multe arome legate de probleme respiratorii, trei substanțe chimice industriale, un pesticid și, cel mai neobișnuit, cofeina.

O altă descoperire uimitoare a fost detectarea compușilor condensați de tip hidrocarbură în aerosoli. Acești compuși sunt de obicei produși în timpul arderii, dar au fost produși în timpul procesului de vapare a țigării electronice.

Un studiu similar australian care a utilizat spectrometria de masă pentru a analiza compoziția chimică a 65 de lichide ale țigărilor electronice a constatat că fiecare probă studiată conținea cel puțin un tip de substanță chimică potențial dăunătoare. Este vorba de benzaldehida, un iritant pentru căile respiratorii și cinamaldehida, un agent imunosupresor.