Cât de periculos este virusul HMPV?

Virusul HMPV, descoperit pentru prima dată în 2001, este o preocupare pentru experți, având în vedere creșterea globală a infecțiilor respiratorii în această iarnă. Deocamdată, nu există vaccinuri pentru HMPV, dar se lucrează la mai multe, inclusiv unele care ar putea proteja și de acest virus, dar și de virusul respirator sincițial (VRS).

Spre deosebire de coronavirusul care a cauzat pandemia de Covid-19 în 2020, HMPV este deja un virus cunoscut.  Totuși, acesta reprezintă un risc mai mare pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebelușii, vârstnicii și persoanele cu imunitate scăzută. HMPV poate fi mai greu de depistat decât alte virusuri.

Simptomele infectării cu virusul HMPV

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale răcelii sau gripei: tuse, nas înfundat, congestie și dificultăți de respirație, iar majoritatea oamenilor se recuperează după câteva zile. Totuși, unele infecții pot evolua într-o formă mai severă, care necesită spitalizare.

Deși nu este un virus nou, HMPV a provocat îngrijorare în China din cauza numărului crescut de cazuri raportate în ultimele două săptămâni, mai ales la copiii sub 4 ani. Oficialii chinezi monitorizează situația, dar, momentan, nu există un risc global din cauza acestui virus. Totuși, cazurile de HMPV sunt în creștere și în alte țări, cum ar Anglia și România.

Primul caz de îmbolnăvire cu acest virus din România

Primul caz de metapneumovirus uman (HMPV) a fost confirmat miercuri la o femeie de 67 de ani din Oradea. Dr. Călin Sonea, medicul șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), a declarat că diagnosticul a fost confirmat în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din București.

Femeia nu a călătorit în afacera țării, ceea ce a stârnit îngrijorarea autorităților, iar DSP Bihor a demarat o anchetă epidemiologică pentru a afla sursa posibilei infectări și a preveni răspândirea virusului.

Pacienta are mai multe afecțiuni de sănătate, ceea ce o face un caz mai vulnerabil. Ea a început să prezinte simptome respiratorii, precum tuse și dificultăți de respirație, încă din 26 decembrie. În prezent, femeia este internată la Spitalul Județean din Oradea, unde se află sub supraveghere medicală, într-o stare stabilă, dar izolată, pentru a preveni orice posibilă transmitere a virusului. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să ia măsurile necesare pentru a proteja populația.

„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a spus medicul șef al DSP Bihor.