Efectele nocive ale alimentelor precum zahărul rafinat și grăsimile trans sunt cunoscute. De aceea, mulți oameni caută alternative pentru a reduce riscul de boli cronice, scrie HindustanTimes.

În locul zahărului, mulți adaugă în cafea sau în diverse preparate miere sau zahăr brun, pentru a obține nutrienți suplimentari în locul caloriilor goale. Se crede că aceste alternative naturale sunt mai bune pentru gestionarea zahărului din sânge.

Mierea, siropul de arțar, zahărul brun și zahărul alb au toate valori nutriționale similare. Toate sunt compuse din glucoză, fructoză și/sau zaharoză în cantități diferite, oferă o cantitate egală de energie (aproximativ 4 calorii pe gram) și conțin cantități nesemnificative de vitamine și minerale. 

  Iată câteva explicații privind beneficiile mierei.

Cât de periculos este zahărul

În primul rând, subliniază expertul, mierea și zahărul sunt ambele carbohidrați, constând din cele două tipuri de zahăr: glucoză și fructoză. Ambele sunt descompuse rapid de către organism și pot provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Consumul excesiv de zaharuri adăugate, inclusiv miere, poate aduce și alte riscuri pentru sănătate.

Avantajul alegerii mierii ca îndulcitor este că aceasta conține anumite proprietăți pe care alte zaharuri nu le au.

Mierea are o valoare a indicelui glicemic mai mică decât a zahărului

Mierea are o valoare a indicelui glicemic mai mică decât a zahărului, ceea ce înseamnă că nu crește nivelul de zahăr din sânge la fel de repede. Este, de asemenea, mai dulce decât zahărul, așa că este posibil să aveți nevoie de o cantitate mai mică, dar are puțin mai multe calorii pe linguriță.

Potrivit unui studiu din 2018, mierea poate conține urme de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiu, calciu, zinc și vitaminele C, B1, B2, B3, B5 și B6.

O analiză din 2021 a constatat că, atunci când a fost administrată miere pentru infecțiile căilor respiratorii superioare, anumite simptome – inclusiv frecvența tusei și severitatea tusei – s-au îmbunătățit semnificativ.

În plus, mierea poate ajuta la vindecarea rănilor, arsurilor și a altor afecțiuni, conform celor mai noi cercetări.

Cum să alegem cea mai bună miere

Mierea crudă vine direct din stup și nu este pasteurizată. Deoarece nu trece prin pasteurizare, compușii benefici din miere rămân în produsul final. Este posibil să nu puteți găsi miere crudă în fiecare magazin, așa că este bine să vă asigurați că provine dintr-o sursă de încredere.

Mierea de Manuka este produsă din florile arborelui Manuka, originar din Noua Zeelandă. Are compuși similari cu mierea crudă, dar ceea ce o face unică este faptul că are anumite proprietăți care pot contribui activitatea antibacteriană.

Cum să scăpați de tuse cu ajutorul mierii

Faceți în casă cea mai bună tinctură pentru tuse. Această rețetă simplă îmbină ceaiul de ghimbir, lămâia și mierea și vă poate ajuta să scăpați de tuse.

De asemenea, siropul de ceapă, miere şi curcuma are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Nu e nevoie decât de miere, o lingură de curcuma, 200 g de ceapă și ghimbir.