Clorofila este esențială pentru fotosinteză, procesul pe care plantele îl folosesc pentru a se hrăni. Expunerea la lumina soarelui accelerează producția de clorofilă din cartofi. De aceea este important să îi depozitați într-o zonă fără prea multă lumină.

Un nivel ridicat de solanină face ca aceștia să aibă un gust amar

Potrivit Centrului pentru Boli, cartofii verzi nu sunt siguri de consumat. Când clorofila se dezvoltă într-un cartof, făcându-l verde, crește și compusul numit solanină. Un nivel mai ridicat de solanină face ca aceștia să aibă un gust amar și chiar poate duce la probleme de sănătate, potrivit Tasteofhome.

Dureri de cap și probleme neurologice

Când este consumat în cantități mari, acest compus poate duce la probleme digestive – greață și diaree, dar și la dureri de cap și unele probleme neurologice. Acestea fiind spuse, una din regulile care trebuie respectate este următoarea: cartofii cu gust amar nu trebuie mâncați.

Ce se poate face

Asta nu înseamnă că o pungă întreagă de cartofi verzi trebuie aruncată la gunoi. Dacă doar o mică parte din cartof a devenit verde, nu vă alarmați. Nu trebuie decât să tăiați partea verde și astfel puteți folosi restul cartofului în siguranță. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, cel mai bine ar fi să îndepărtați și coaja cartofului, deoarece aici se află mai multă solanină.

Pentru a nu se înverzi prea devreme, este bine să păstrați cartofii departe de lumina directă a soarelui, de preferat într-o cămară sau într-un dulap. Beciurile sunt și ele un loc grozav de depozitare.

Fierberea cartofilor nu are un efect semnificativ asupra solaninei, și nici prăjirea lor.