Cu legi relativ liberale în materie de azil şi beneficii generoase, Germania este cel mai mare recipient al UE de persoane ce fug de război din Orientul Mijlociu şi migranţi economici din sud-estul Europei.
Un record de 104.460 de solicitanţi de azil au intrat în cea mai mare economie a Europei în august şi ţara se aşteaptă la aproximativ 800.000 de refugiaţi şi migranţi în acest an – de patru ori nivelul anului trecut, notează Reuters.
În lumina acestui aflux, guvernul intenţionează să introducă un buget suplimentar pentru a elibera fonduri destinate refugiaţilor şi ajuta oraşele din prima linie, care deja se luptă să plătească pentru cazare şi asistenţă medicală pentru noii veniţi.
"Nu vom mări taxele. Avem de asemenea obiectivul unui buget echilibrat fără a face noi datorii", a declarat Merkel în interviul publicat de mai multe ziare.
Poziţia bugetară confortabilă a Berlinului face mai uşor ca el să stăpânească aceste "sarcini neprevăzute", a notat Merkel, adăugând că criza refugiaţilor este acum o prioritate a guvernului.
Datorită veniturilor fiscale mai mari decât au fost estimate şi unor câştiguri excepţionale
din vânzarea de frecvenţe de telefonie mobilă, guvernul german ar putea avea o marjă de manevră pentru cheltuieli suplimentare publice de până la cinci miliarde de euro în acest an, au declarat oficiali.
Coaliţia lui Merkel este de aşteptat să cadă de acord asupra unei serii de măsuri duminică, inclusiv facilitarea construcţiei de noi adăposturi pentru azilanţi, accelerarea procedurilor de azil şi creşterea fondurilor pentru state federale şi oraşe.
Revenind asupra nivelului european, Merkel şi-a repetat apelul că refugiaţii ar trebui distribuiţi mai egal în toate statele membre UE, ca parte a unei strategii comune de a face faţă crizei migraţiei fără precedent în Europa.
"Întregul sistem trebuie proiectat din nou", a spus Merkel, adăugând că sarcinile şi povara ar trebui distribuite mai echitabil, adaugă Reuters. AGERPRES