Cât de probabil este un colaps în stil japonez în China?

Aceasta este întrebarea pe care Richard Koo, economistul şef al companiei japoneze Nomura Research Institute, o pune în ultima sa notă informativă.

El spune că factorul care întreţine această îngrijoare este preţul în continuă creştere al locuinţelor. Acesta a ajuns la un punct în care nu mai pot fi achiziţionate case cu un venit obişnuit.

„Într-o perioadă în care problemele zonei euro au cauzat o criză a exporturilor, nu va fi uşor pentru autorităţile chineze să genereze o nouă expansiune economică şi să şi prevină o explozie imobiliară“, scrie Koo. Infrastructura este unul dintre puţinele sectoare, în afară de exporturi şi locuinţe, capabile să mişte economia chineză.  

„Într-o vizită recentă în China, o persoană care lucrează pentru securitatea naţională mi-a spus că dacă economia chineză va continua declinul din ultima perioadă colapsul rezultat din explozia «balonului» ar putea aduce pagube colosale, la fel cum s-a întâmplat în Japonia. Remarca sa sugera că economia a devenit o problemă strategică pentru guvernul din Beijing“, mai menţionează economistul.  

Koo este de părere că prăbuşirea Chinei poate fi evitată dacă guvernul va adopta nişte politici adecvate. Dar nu toţi economiştii sunt atât de optimişti. „Aş vrea să am un răspuns potrivit la această întrebare, dar, din păcate, nu pot spune cu certitudine (la fel cum nu poate nimeni din afara guvernului chinez) că înţeleg ce se întâmplă în China… În ceea ce mă priveşte, economia chineză este precum o cutie neagră. Concluzia pentru mine este (şi a fost mereu) – fereşte-te de ceea ce nu înţelegi“, scrie Cullen Roche, fondatorul Pragmatic Capitalism ca reacţie la cele menţionate de Koo.

SURSA: Business Insider