Apa este o resursă excelentă pentru sănătate, dar apa carbogazoasă ar putea oferi beneficii unice
Se știe că apa este o resursă excelentă pentru sănătate, dar apa carbogazoasă ar putea oferi beneficii unice. Un nou raport, publicat în ”BMJ Nutrition, Prevention and Health„, sugerează că apa carbogazoasă poate ajuta la pierderea în greutate prin îmbunătățirea absorbției de glucoză și a metabolismului în celulele roșii din sânge.
Cercetătorii și-au propus să analizeze efectele fiziologice ale apei carbogazoase, deoarece s-a descoperit că aceasta induce sațietate (senzație de plenitudine) și motilitate gastrică (mișcarea alimentelor prin corp). Iar ambele ar putea reduce foamea, scrie Fox News.
Analizând un studiu din 2004, echipa a descoperit că apa carbogazoasă poate sprijini pierderea în greutate prin transformarea în HCO3 – un produs secundar al metabolismului – în celulele roșii din sânge și creșterea producției de energie.
Apa carbogazoasă, bogată în sodiu, scade nivelul de glucoză din sânge
S-a demonstrat că apa carbogazoasă, bogată în sodiu, scade nivelul de glucoză din sânge, se arată în raport. Dar efectul acestui lucru este „atât de insignifiant”, au concluzionat cercetătorii, încât este „dificil să ne așteptăm la efectele de scădere în greutate numai de la CO2 din apa carbogazoasă”.
Prin urmare, cercetătorii au remarcat că apa minerală nu ar trebui folosită singură, ca soluție de slăbire, ci ar trebui „integrată într-o strategie de viață sănătoasă”.
Dr. Akira Takahashi, șeful Spitalului de Neurochirurgie Tesseikai din Osaka, Japonia, a efectuat cercetarea originală acum 20 de ani. Într-un interviu acordat Fox News Digital, Takahashi a spus că acest nou raport subliniază modul în care apa carbogazoasă influențează pierderea în greutate prin promovarea senzației de sațietate, care poate reduce consumul general de calorii.
Apa carbogazoasă, care arde caloriile prin absorbția CO2 este „insuficientă”
Apa carbogazoasă care arde caloriile prin absorbția CO2 este „insuficientă pentru a face o diferență semnificativă”, a remarcat cercetătorul. „De exemplu, în timpul hemodializei, chiar și cu un aport continuu de CO₂ timp de patru ore, se consumă doar aproximativ 9,5 g de glucoză”, a spus el. „Ar fi extrem de dificil să bei apă carbogazoasă în mod continuu pe această perioadă”, adaugă el.
Hemodializa este un tratament care filtrează reziduurile și apa din sânge pentru persoanele ai căror rinichi nu funcționează corect.
Alegerile dietetice și nivelurile de activitate pot avea un impact mai mare, a spus expertul. În același timp, medicamentele pot fi „de mare ajutor” pentru cei care se luptă să-și gestioneze greutatea, subliniază el.
De asemenea, când vine vorba de pierderea în greutate, sunt implicați o mulțime de factori, care diferă de la o persoană la alta. Takahashi amintește problemele pe care le pot provoca sau agrava băuturile carbogazoase, care trebuie luate în considerare, inclusiv sindromul colonului iritabil și boala de reflux gastro-esofagian.
„Apa carbogazoasă poate avea unele efecte asupra sistemului digestiv, în special pentru persoanele cu stomac sensibil sau afecțiuni gastro-intestinale preexistente”, scrie Takahashi.
„Moderația este cheia pentru a evita disconfortul, în timp ce vă bucurați de posibilele beneficii metabolice ale apei carbogazoase”, adaugă acesta. „Cred că este puțin probabil ca apa carbogazoasă singură să poată duce la pierderea în greutate”, a spus Takahashi. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectul carbonatării asupra scăderii în greutate, potrivit cercetătorului. „Se crede că senzația de sațietate rezultă din proprietățile fizice ale apei minrale”, a spus el pentru Fox News Digital.
„Dioxidul de carbon eliberat din bule umple stomacul, stimulând receptorii de întindere. Acești receptori semnalează apoi creierului prin nervul vag, creând o senzație de plenitudine”.