Adevărul despre șuncă. Adesea, clasificarea acestui aliment este subiect de polemici în rândul pasionaților de nutriție.
Deși șunca este făcută din carne de porc și un produs asociat în mod obișnuit cu categoria produselor din categoria carne roșie, numeroasele sale caracteristici o fac greu de clasificat.
Poate și din cauza faptului că, începând cu finele anilor ’80, carnea de porc a fost comercializată ca „un tip de carne albă”.
Pentru a rezolva această enigmă, mai întâi trebuie să cunoaștem câteva nuanțe, potrivit Mashed.
În primul rând, este total fals că porcul este carne albă. De fapt, este un tip de carne roșie, o clasificare atribuită în general cărnii de vită, miel, căprioară, vițel și, desigur, cărnii de porc.
Aceste tipuri de carne își iau culoarea din mioglobină
Aceste tipuri de carne își iau culoarea din mioglobină, o proteină responsabilă cu transportul oxigenului în celulele musculare. Mioglobina este concentrată în mușchii animalelor, contribuind astfel la culoarea și textura unice a cărnii roșii. Spre deosebire de bucățile proaspete de carne de porc, șunca este adesea preparată din pulpa din spate a porcului, o grupă musculară cu un conținut natural de mioglobină mai scăzut. Procesul de conservare a șuncii ajută la oxidarea mioglobinei, contribuind la nuanța trandafirie a produsului.
Totul depinde de o varietate de factori
Conservarea și afumarea pot modifica și mai mult culoarea șuncii, ducând la aspectul său distinctiv, roz-bej. Aceste metode de prelucrare nu afectează doar culoarea, ci și gustul și consistența cărnii.
Șunca trebuie să fie supusă unui proces de conservare, în care este tratată cu un amestec de sare, zahăr și diverse condimente. Adăugarea de nitriți sau nitrați în timpul acestui proces joacă un rol major în colorarea produsului final, iar afumarea cărnii îi conferă nuanțe variind de la roz la maro pal.
Ca și în cazul altor alimente, clasificările cărnii nu se bazează doar pe parametri științifici, ci sunt influențate de perspective culturale. Lumea culinară tratează adesea șunca drept delicatesă.
Șunca oferă un aport de proteine și unele vitamine și minerale, dar este, de asemenea, bogată în sodiu și în grăsimi.
Compoziție nutrițională
O porție de 85 de grame de șuncă dezosată și prăjită oferă 151 calorii, 19,2 grame de proteine și 7,7 grame de grăsime, inclusiv 2,7 grame de grăsimi saturate și 50 miligrame de colesterol.
Sursă de proteine
Proteina dezvoltă masa musculară și promovează o imunitate sănătoasă. De asemenea, este vitală pentru copiii în creștere, deoarece proteinele furnizează aminoacizi către celulele și țesuturile copilului. De asemenea, șunca are un conținut scăzut de grăsime. Alegeți variantele fără grăsimi!
Sursă de vitamine B
Șunca furnizează vitamine din complexul B, o familie de nutrienți care ajută la descompunerea alimentelor în energie. Deoarece sunt importante pentru metabolizarea nutrienților precum carbohidrații și proteinele, vitaminele B ajută la susținerea stilului de viață activ. Anumite vitamine B, precum niacina (numită și vitamina B-3) promovează, de asemenea, o bună sănătate a creierului.