Deși toate fructele, proaspete, congelate și conservate, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, unele produse din fructe procesate, cum ar fi fructele conservate, sunt mai convenabile și sunt o modalitate excelentă de a mânca anumite fructe când nu este sezonul lor.
Ce beneficii au fructele conservate
Fructele conservate sunt pline de nutrienți esențiali care pot proteja împotriva mai multor afecțiuni comune de sănătate.
Sursă de vitamine, minerale și fibre
Sunt o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și compuși vegetali. În mod obișnuit, fructele conservate, piersici, ananas, pere și mandarine, fibre, vitamina C și alte vitamine și minerale. De exemplu, o cană de mandarine în suc propriu conține 85,2 miligrame de vitamina C, acoperind 95% din necesarul zilnic.
Vitamina C este necesară pentru mai multe procese din organism, cum ar fi funcția imunitară, sinteza colagenului, absorbția fierului și producția de neurotransmițători. Vitamina C funcționează și ca un antioxidant puternic.
Antioxidanții neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi, protejând celulele de daune care ar putea duce la boli. Unele fructe conservate oferă alți compuși vegetali cu proprietăți antioxidante puternice, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele.
Fructele sunt bogate în nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii, inclusiv potasiu, care este necesar pentru reglarea tensiunii arteriale și fibre, care ajută la controlul nivelului lipidelor din sânge.
Deși procesul de conservare reduce nivelul anumitor nutrienți, cum ar fi nutrienții solubili în apă, cum ar fi vitamina C, cercetările arată că fructele conservate au un conținut nutrițional similar cu al fructelor proaspete în general.
Reduc riscul apariției mai multor afecțiuni
Consumul mai multor fructe, inclusiv anumite tipuri de fructe conservate, vă poate ajuta să fiți mai sănătoși și să aveți o viață mai lungă și sănătoasă. Datorită densității nutritive, dietele bogate în fructe au fost asociate cu un risc redus de afecțiuni comune de sănătate, inclusiv boli de inimă, anumite tipuri de cancer și diabet de tip 2.
S-a demonstrat că dietele care conțin fructe scad riscul multor cancere, inclusiv cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de prostată și de stomac. O revizuire a 17 studii care au inclus date despre 1,5 milioane de oameni a constatat că o creștere cu 100 de grame pe zi a consumului total de fructe a fost asociată cu un risc cu 5% mai mic de cancer de stomac.
O altă analiză a constatat că persoanele cu cel mai mare aport de fructe precum portocale, mere și kiwi au avut până la 26% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal.
O opțiune mai accesibilă
Fructele conservate sunt în general mai puțin costisitoare decât fructele proaspete, fiind o opțiune bună dacă aveți un buget redus.
În general, fructele și legumele conservate și congelate pot fi o opțiune mai practică și mai accesibilă.
Dezavantaje
Deși fructele conservate sunt sănătoase și satisfac nevoile zilnice de nutrienți, există câteva dezavantaje.
Zaharuri adăugate
Fructele conservate pot fi conservate în suc sau siropuri. Siropul este bogat în zahăr adăugat, iar consumul regulat de fructe conservate în sirop poate avea un impact negativ asupra sănătății. O cană de cocktail de fructe în sirop conține aproape 20 de grame de zahăr adăugat.
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă limitarea zaharurilor adăugate la cel mult 6% din calorii pe zi (6/ 9 lingurițe de zahăr pe zi pentru femei, respectiv pentru bărbați.
Bisfenol A (BPA)
Anumite fructe conservate sunt bogate în bisfenol A (BPA), un compus care se găsește în învelișul intern al conservelor și care dăunează sănătății umane. Anumite cercetări sugerează că expunerea cronică la BPA poate perturba creșterea și dezvoltarea, poate afecta negativ fertilitatea și funcția sistemului endocrin, poate suprima sistemul imunitar și poate crește riscul de cancer.
Deși majoritatea producătorilor de alimente au încetat să mai folosească conserve care conțin BPA, din păcate, fructele conservate pot conține bisfenol A.