Adevărul despre fructele din magazine

Aceste pesticide periculoase includ organofosfații, care s-au dovedit că au „efecte de neurodezvoltare” și insecticidele carbamate, care au, de asemenea, „efecte toxice, cum ar fi inteferența cu sistemele reproductive și dezvoltarea fătului”.

Deși acest raport nu aduce nimic nou, un studiu recent arată că spălarea produselor nu elimină toate reziduurile de pesticide de pe alimente, scrie Foodandwine.

Riscul de ingerare a pesticidelor din fructe. nu poate fi evitat prin simpla lor spălare

Publicată în revista Nano Letters a Societății Americane de Chimie,  lucrarea a prezentat munca echipei de cercetare în a detecta pesticidele din alimente. De asemenea, studiul a dezvălut că „riscul de ingerare a pesticidelor din fructe nu poate fi evitat prin simpla lor spălare.”

Nici chiar curățarea cojii unor fructe s-ar putea să nu fie suficientă.

„Putem spune că distribuția pesticidelor în straturile din coaja și miezul mărului este vizualizată prin imagistica Raman, confirmând faptul că pesticidele pătrund în ambele straturi”, susțin autorii studiului.

Cu toate acestea, echipa a remarcat că decojirea fructelor ajută cât de cât la eliminarea riscurilor.

Decojirea poate elimina riscul ingerării pesticidelor

„Considerăm că decojirea poate evita în mod eficient pericolele pesticidelor existente în epiderma fructelor și din pulpa aproape epidermică, reducând astfel probabilitatea de a ingera pesticide”, au scris cercetătorii în raportul lor.

Dongdong Ye, profesor la Școala de Chimie din China, de la Universitatea Agricolă Anhui, autor al lucrării, a declarat pentru The Guardian:

„În loc să stimuleze o reținere nejustificată, cercetarea arată că decojirea poate elimina în mod eficient aproape toate reziduurile de pesticide, pe lângă practica recomandată a spălării lor”

Michael Hanson, expert la Consumer Reports, susține că noua tehnică de măsurare a pesticidelor poate fi de folos și altor oameni de știință pentru a înțelege modul în care reziduurile de pesticide afectează producția și după ce produsele au fost culese.

„Acest lucru este util pentru a înțelege cum se deplasează aceste pesticide”, a adăugat Hansen. „Și da, există preocupări. Să nu credeți că spălatul fructelor va ajuta”, adaugă el.

Analiza Consumer Reports a remarcat, de asemenea, că pesticidele se găsesc în aproximativ două treimi din alimentele testate, inclusiv în „aproape toate produsele organice”, a dezvăluit Food & Wine.

fructe pesticide
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum afectează pesticidele sănătatea?

Consumer Reports a adăugat că cele mai mari riscuri sunt cauzate de câteva pesticide.

Pericolele pentru sănătate depind de tipul pesticidelor, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA.

Pesticidele pot afecta sistemul nervos, pot irita ochii și pielea, pot interfera cu sistemul hormonal sau pot provoca cancer.

Pesticidul DCPA, clasificat de EPA ca posibil cancerigen uman, interzis în 2009 de Uniunea Europeană, a fost detectat frecvent în gulii și varză, se arată în raportul EWG.

Clorpirifos, un pesticid folosit adesea la nuci și pomi fructiferi și pe culturi de rând, cum ar fi broccoli și conopidă, a fost interzis de EPA în februarie 2022, după un efort de 15 ani al organizațiilor de mediu. Pesticidele afectează și sistemul endocrin al fetușilor.

„Chiar și o expunere scurtă la pesticide care modifică funcția endocrină poate provoca daune permanente”, potrivit EPA.