Acest articol explică valoarea lor nutritivă și considerentele de siguranță ale acestor legume, potrivit Verywellhealth.

Ce sunt legumele închise la culoare

Există peste 2.000 de tipuri de solanacee, dintre care multe sunt otrăvitoare. Cu toate acestea, câteva sunt considerate sigure și comestibile.

Cele mai comune legume comestibile, includ roșiile, vinetele, cartofii, ardeii grași, ardeii iuți. Cele necomestibile includ belladonna, mandragora și jimsonweed.

Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe, dar sunt clasificate în principal drept legume datorită modului în care sunt folosite în diferite feluri de mâncare.

Solanele sunt unice deoarece produc alcaloizi, substanțe chimice care protejează planta de insecte, animale și boli. Alcaloizii pot fi toxici pentru oameni, mai ales dacă sunt consumați în cantități mari.

Cu toate acestea, unii alcaloizi pot fi benefici și chiar au fost folosiți pentru diferite medicamente.

  • Roșiile conțin antioxidanți sub formă de vitamina C, vitamina A și licopen, un fitonutrient. Ele sunt, de asemenea, o sursă de calciu, magneziu, potasiu și fier.
  • Vinetele sunt bogate în potasiu, vitamina K și beta-caroten, un antioxidant important. Consumul de vinete oferă, de asemenea, vitamina C, acid folic, mangan și aminoacizi.
  • Cartofii sunt o altă sursă bogată de potasiu, precum și alte minerale precum magneziu, colină și fosfor. Cartofii conțin și vitamine, inclusiv vitaminele B, cum ar fi B6 (piridoxină), B3 (niacină) și B9 (folat), plus vitamina C.
  • Ardeiul gras este o altă sursă de antioxidanți (vitamina C, A, E și beta-caroten) și alți nutrienți importanți. Magneziul, fosforul, potasiul, zincul și vitaminele B se găsesc în ardeiul gras.

Ardeii iuți conțin capsaicină, un ingredient bioactiv legat de diverse beneficii pentru sănătate. Sunt, de asemenea, o sursă de aminoacizi, antioxidanți și vitamine și minerale precum vitamina C, potasiu, fier, seleniu și vitaminele B.

Tomatillos sunt similare cu roșiile

Tomatillos sunt similare cu roșiile, dar au utilizări și arome diferite. Deși tomatele nu conțin licopen, conțin și alți nutrienți importanți, cum ar fi luteina (un antioxidant), vitamina K, magneziu, vitamina C, vitaminele B și colina.

Acestea și alte nuanțe comestibile conțin și fibre, un nutrient important cu beneficii cunoscute pentru sănătatea inimii. Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și pentru microbiomul intestinal.

Unele solaanele, cum ar fi cartofii, conțin mai mult amidon (un tip de carbohidrați) decât alte legume în nuanțe închise.

Se crede că legumele fără amidon au un impact mai mic asupra zahărului din sânge decât legumele cu amidon. Cu toate acestea, legumele cu amidon conțin și fibre, care ajută la reducerea vârfurilor de zahăr din sânge, care altfel ar putea apărea din cauza carbohidraților.

Efecte secundare?

Există afirmații conform cărora unele pot provoca efecte secundare sau pot agrava anumite condiții de sănătate. Dar cercetările arată că solaanele pot avea diverse proprietăți benefice.

Proprietăți antioxidante

Nuanțele închise înseamnă antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe din unele alimente care captează și neutralizează moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi, care sunt produse secundare naturale ale metabolismului.

Radicalii liberi pot fi nocivi, pot deteriora ADN-ul și pot provoca stres oxidativ (un dezechilibru de antioxidanți și radicali liberi, care pot deteriora celulele).

Antioxidanții găsiți în aceste legume includ:

  • Carotenoide
  • Polifenoli
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Vitamina A

Diverse studii de laborator au confirmat prezența și eficacitatea acestor antioxidanți.

Efecte antiinflamatorii

Aceste legume închise la culoare conțin fibre și fitonutrienți despre care se crede că reduc inflamația.

Un studiu de laborator a constatat că un extract de vinete a redus producția de proteine ​​mesager proinflamatorii (cunoscute și sub numele de citokine). Se credea că aceste efecte sunt cauzate de fenoli și alte substanțe bioactive din extractul de vinete.

Cercetările mai vechi au indicat că anumite substanțe din solaanina, cum ar fi solanina și alți alcaloizi, sunt proinflamatorii.