Un preparat tradițional pe masa românilor cu ocazia sărbătorilor Pascale, drobul de miel, poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Iar pentru un drob de calitate avem nevoie de organe de miel, multă verdeață și ouă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre avantajele și dezavantajele acestui preparat.
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile pe care acest aliment le aduce organismului și dietei, precum și posibilele sale dezavantaje.
„În drob sunt organe cu valoare nutritivă crescută. Le considerăm o carne cu valoare nutrițională a doua, iar în unele țări, ele nici măcar nu se consumă. Însă, mă bucur că la noi sunt prețuite. Drobul de miel stă mărturie.”, a spus Mihaela Bilic la Pro TV.
Extrem de multe beneficii
Mihaela Bilic a subliniat că organele aduc numeroase beneficii, astfel încât consumul lor frecvent nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, ea a menționat că este important să fim conștienți și de anumite dezavantaje.
„Sunt accesibile la preț, au un conținut crescut în proteine și puține grăsimi, sub 5%. Sunt bogate în vitamina A și D, tot grupul de vitamina B, mult fier, zinc și zeleniu. Dezavantajele? Avem mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice. Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și până la 300% din doza de vitamina B. Are un aport de vitamina A de 15% 30 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 de calorii și 4 grame de grăsimi.
Nu este recomandat să consumăm ficat în exces, din cauza aportului mare de colesterol. 300 mg la suta de grame. Există și riscul de acumulare de vitamina A, care poate duce la hepatite cronice. Și la femeile gravide, consumul trebuie limitat la maximum o dată pe săptămână. Prea multă vitamina A crește riscul de malformații la făt. Creierul este campion la aportul de colesterol. 2000 mg la suta de grame și are purine din belșug, care cresc riscul de gută. Rinichii au sub 4% grăsime, dar conțin colesterol și acid uric. Inima este organul cu cea mai puțină grăsime”, a explicat medicul nutriționist.
O masă recomandată chiar și în cura de slăbire
Ea a mai spus că per total drobul este un preparat dietetic și va avea un impact pozitiv asupra siluetei, mai ales dacă este consumat alături de alte legume de sezon.
„Drobul este un preparat dietetic, ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit la cuptor. Acest chec sănătos și sățios poate fi din carne de miel, dar și din carne și organe de pui, vită sau porc.
Una-două felii de drob, însoțite de o porție generoasă de salată verde sau alte legume este o masă delicioasă, recomandată chiar și în cura de slăbire, suntem sătui și nici risc de îngrășare nu avem.”, mai spune Mihaela Bilic.