Adevărul despre uleiul de floarea soarelui
Uleiul de floarea soarelui poate fi o opțiune sănătoasă, atunci când este folosit la temperatura potrivită. Are un nivel ridicat de grăsimi nesaturate, utilizate în organism ca acizi grași omega-6, care sunt vitali pentru reglarea metabolismului și o mai bună sănătate a pielii, părului și oaselor.
Deși organismul are nevoie de acizi grași omega-6, consumul de alimente foarte bogate în nutrienți poate duce la creșterea inflamației.
Iată tot ce trebuie să știți despre compușii din uleiul de floarea soarelui, cele mai bune temperaturi pentru a beneficia de beneficiile sale pentru sănătate și efectele potențiale asupra organismului, conform verywellhealth.com.
De ce uleiul de floarea soarelui poate fi dăunător?
Uleiul de floarea soarelui poate fi sănătos atunci când este consumat cu moderație și utilizat la temperatura potrivită (până la 450 de grade).
Căldura mai mare poate determina uleiul să elibereze compuși toxici, care pot afecta negativ sănătatea generală.
Omega-6 și conținut ridicat de oleic
Acizii grași Omega-6 îndeplinesc diverse funcții ale corpului, cum ar fi:
- Stimularea creșterii părului și sănătatea pielii
- Menținerea sănătății osoase adecvate
- Reglarea metabolismului
- Menținerea sănătății sistemului reproducător
Oamenii au nevoie de aproximativ 11-22 grame de acizi grași omega-6 zilnic. Cu toate acestea, majoritatea dietelor occidentale standard conțin niveluri mult mai mari ale acestor nutrienți.
Din această cauză, persoanele care consumă prea mulți acizi grași omega-6 se expun riscului declanșării inflamației în întregul corp și al afecțiunilor care se dezvoltă astfel, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD).
Acidul oleic și sănătatea
Principalul responsabil de creșterea inflamației, după consumul excesiv ulei de floarea soarelui, este acidul oleic.
Acidul oleic este un compus chimic din grăsimile și uleiurile animale și vegetale. Este considerat o „grăsime sănătoasă” care poate reduce inflamația, poate combate daunele provocate de radicalii liberi și poate menține inima sănătoasă.
Cu toate acestea, atunci când este consumat în exces, pot apărea efectele opuse. Cercetările au arătat că dacă aveți prea mult acid oleic în dietă, poate afecta negativ sănătatea inimii, ducând la insuficiență cardiacă.
Oxidarea și aldehidele
Uleiul de floarea soarelui nu trebuie gătit la o temperatură de peste 450 de grade deoarece eliberează compuși potențial toxici.
Punctul de fum al unui ulei este considerat limita la care ar trebui folosit atunci când gătiți, deoarece atunci începe să se descompună. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că punctul de fum al uleiului și capacitatea sa de a menține integritatea compușilor sănătoși nu au o legătură directă.
Cercetările au descoperit că gătirea uleiului peste o anumită temperatură eliberează compuși cunoscuți sub numele de aldehide. Când sunt eliberate în aer, aldehidele pot fi:
- Citotoxice (pot deteriora celulele)
- Mutagenice (pot provoca modificări ale materialului genetic)
- Cancerigene (poate provoca cancer)
În plus, deteriorarea ADN-ului care rezultă din aportul excesiv de aldehide poate juca un rol în apariția bolii Alzheimer și a altor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.
Ce este punctul de fum al uleiului
Punctul de fum atribuit unui ulei este temperatura la care va începe să ardă și să scoată fum.
Compușii din ulei se descompun atunci când sunt supraîncălziți. De aceea, este recomandat să gătiți sub punctul de fum pentru cel mai bun efect general în ceea ce privește aroma și beneficiile pentru sănătate.
Uleiul de floarea soarelui contribuie la inflamație?
Uleiul de floarea soarelui poate lupta împotriva inflamației, dar există și teoria conform căreia poate contribui la apariția ei.
Datorită compușilor săi, (acizii grași omega-6) consumul mare de ulei poate duce la eliberarea de substanțe chimice inflamatorii în organism.
Beneficii ale uleiului de floarea soarelui
Includerea moderată a acestui ulei în dietă poate oferi câteva beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
- Reducerea colesterolului „rău”
- Reducerea riscului de boli de inimă
- Încurajează coagularea corectă a sângelui în organism