Cartofii albi „clasici” aparțin familiei de solanacee (Solanaceae). Cartofii dulci sunt membri ai familiei Convolvulaceae și au o nuanță portocalie strălucitoare, cu o aromă dulce, naturală.
Deși și unii și alții sunt o sursă de carbohidrați complecși și oferă fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, cei dulci au un conținut mai mare de vitamina A. Ambele soiuri pot face parte dintr-o dietă echilibrată – atâta timp cât sunt pregătite într-un mod sănătos.
Ce beneficii au cartofii
Cartofii sunt o sursă valoroasă de vitamine și minerale. Iată câteva beneficii nutriționale:
Vitamina C: Un cartof ruginiu de dimensiuni medii (114 grame) oferă 11% din valoarea zilnică (VD) pentru vitamina C, un antioxidant care susține funcția imunitară, producția de colagen și absorbția fierului, potrivit Health.com.
B6: Conțin vitamina B6, oferind 25% din VD. Vitamina B6 este necesară pentru producerea de celule roșii din sânge, pentru transformarea alimentelor în energie și crearea de neurotransmițători care reglează starea de spirit și somnul.
Fibre: Conțin o cantitate rezonabilă de fibre, care susțin digestia, împreună cu potasiul, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și susține funcția nervoasă și musculară.
Cartofii conțin un carbohidrat numit amidon rezistent. Spre deosebire de carbohidrații simpli din paste și orezul alb, amidonul rezistent nu se descompune în intestinul subțire. În schimb, trece în intestinul gros pentru a fi fermentat de bacteriile bune, producând acizi grași cu lanț scurt (SCFA).
Cartofii copți au amidon rezistent mai mult decât cei fierți.
Beneficiile cartofilor dulci
Cartofii dulci (Ipomoea batatas) sunt o sursă bogată de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Datele arată că fibrele din coaja lor pot avea proprietăți prebiotice, promovând creșterea bacteriilor benefice, susținând sănătatea intestinului.
Iată câteva alte beneficii:
Vitamina A: Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, un antioxidant, și provitamina A, care este transformată în vitamina A în intestine.
Un singur cartof dulce de mărime medie (114 grame) oferă 122% din DV de vitamina A, importantă pentru creșterea și dezvoltarea celulară, funcția sistemului imunitar, reproducere și sănătatea ochilor.
Polifenoli: Cartofii dulci sunt plini de polifenoli, antioxidanți legați de reducerea inflamației, îmbunătățirea nivelului de colesterol și un control mai bun al zahărului din sânge. Antocianinele pot reduce inflamația și susțin metabolismul.
Pe lângă conținutul de vitamina A, cartofii dulci sunt o sursă bună de vitamina C și vitamina B6. Ca și cartofii obișnuiți, conțin și amidon rezistent, care poate ajuta la sănătatea intestinului, poate îmbunătăți gestionarea zahărului din sânge și poate crește sațietatea.
Deși cei dulci sunt adesea considerați mai sănătoși, ambele soiuri pot fi completări sănătoase la o dietă echilibrată.
Și unii și alții conțin compuși antioxidanți. Cartofii obișnuiți sunt bogați în acizi fenolici (în principal acid clorogenic), în timp ce aceia dulci sunt bogați în beta-caroten, un carotenoid cu proprietăți antioxidante puternice.
Care sunt mai sănătoși
Atât cartofii obișnuiți, cât și cei dulci sunt sănătoși și oferă carbohidrați complecși, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Cartofii dulci au un avantaj ușor datorită conținutului ridicat de vitamina A, importantă pentru vedere și funcția imunitară.
Savurarea ambelor soiuri de cartofi, ca parte a unei diete echilibrate, alături de proteine slabe, legume și grăsimi sănătoase, vă poate ajuta să obțineți nutrienții necesari organismului.
Cum ar trebui consumați
Deși cartofii sunt sănătoși, sunt pregătiți adesea în moduri care le reduc beneficiile nutriționale.
Cartofii dulci sunt gătiți adesea cu unt, scorțișoară și zahăr, pentru o garnitură dulce. Cartofii albi se consumă frecvent prăjiți sau plini de toppinguri precum unt, smântână sau brânză, care adaugă calorii suplimentare și grăsimi saturate.
Pentru a fi mai sănătoși, încercați să-i coaceți sau să-i prăjiți în ulei de măsline, ierburi sau condimente. Coacerea lor cu coajă ajută la păstrarea conținutului de fibre și nutrienți. Cel mai bine este să asociați cartofii cu proteine slabe și legume pentru o masă echilibrată!