Rata de mulţumire al chinezilor cu privire la locul de muncă şi la siguranţa socială a atins cel mai scăzut nivel din patru ani, potrivit raportului anual al Academiei de ştiinţe sociale (CASS), stabilit pe baza unui sondaj efectuat pe un eşantion de 4.100 de persoane din şapte oraşe mari şi mici din ţară.
‘Nivelul mediu de mulţumire al locuitorilor din oraşe şi de la ţară a scăzut în contextul în care consecinţele negative ale crizei financiare se fac simţite gradual în 2010’, a apreciat CASS în cartea sa ‘albastră’ anuală publicată miercuri.
Încrederea chinezilor în capacitatea guvernului lor de a gestiona problemele economice, sociale şi internaţionale s-a diminuat, conform CASS, iar mândria faţă de statutul mondial al Chinei, în creştere constantă de patru ani, a revenit la nivelul din 2006.
Creşterea preţurilor – la cel mai înalt nivel în noiembrie din ultimii zece ani şi în mod special puternică la alimente – reprezintă cel mai important motiv de îngrijorare pentru chinezi în 2010. Oficial, această creştere a atins 5,1 la sută, peste cele 3 procente preconizate de guvern pentru anul în curs, însă preţul legumelor, de exemplu, ar fi crescut chiar şi cu peste 60 la sută, notează AFP.
China este pe cale să devină o mare putere financiară: Shanghai este pe locul al treilea în lume din punct de vedere al capitalizării bursiere, după New York şi Tokyo (3.000 de miliarde de dolari). De asemenea, China nu este numai cel mai mare exportator al lumii, dar este și cel de-al cincilea mare investitor direct al lumii, cu 52 de miliarde de dolari plasaţi în 2009.
Pe de altă parte, o comparaţie cu alte state din vârful puterii economice mondiale arată care este de fapt realitatea: SUA au un PIB pe cap de locuitor de 46.000 de dolari, iar Japonia 41.000 de dolari. China generează un PIB pe cap de locuitor de doar 4.200 de dolari. Venitul mediu al locuitorilor este de 3.800 de dolari, ceea ce plasează China pe locul 105 mondial.
150 de milioane de chinezi trăiesc la limita sărăciei, iar indicele de dezvoltare umană care ia în calcul speranţa de viaţă la naştere, PIB pe cap de locuitor şi accesul la educaţie, plasează China pe locul 92 în lume, în timp ce Japonia se află pe locul 10.
Există totuși un mic detaliu care, spun americanii de la businessinsider.com, ar trebui să ne atragă atenția: creșterea prețurilor la alimentele agricole și la cereale a determinat o creștere a veniturilor pentru 600 de milioane de țărani chinezi, fapt ce nicio măsură guvernamentală nu a reușit să-l determine în ultimii 30 de ani.
Cifra este importantă, întrucât, observă un economist chinez, nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru China pentru a se concentra pe producția agricolă. Mai mult, creșterea veniturilor pentru țăranii chinezi ar putea diminua procesul de migrare către orașe, ceea ce ar micșora eventualitatea unei bule imobiliare în China.