Cât de sigur este să apelăm la un IFN specializat pentru a achiziționa o mașină?

mașini

Sursă: Dreamstime

Anul 2022 nu a început cu dreptul pe piața auto din România, vânzările de mașini second-hand scăzând în acest an. Mai mult, lipsa semiconductorilor, a cablajelor auto, criza în energie și explozia costurilor la materiile prime au făcut ca prețurile automobilelor să urce cu 10-15%.

Despre comportamentul românilor din ultima perioadă și despre ce opțiuni au persoanele care au deja credit la bancă, dar care vor să-și achiziționeze o mașină, am vorbit cu Mogo România, IFN specializat pe finanțare de mașini noi și second-hand.

Specialiștii ne-au explicat cât de sigur este să apelăm la un IFN specializat pentru a achiziționa o mașină, dar și care sunt condițiile pentru a te încadra la un astfel de credit.

Cât de sigur este să apelăm la un IFN specializat pentru a achiziționa o mașină?

Mogo România: A apela la un IFN specializat pentru achiziția unei mașini este o variantă sigură și rapidă de a intra în posesia mașinii chiar în ziua în care accesezi creditul, iar flexibilitatea în vederea finanțării este net superioară sectorului bancar. 

Un aspect foarte important aici este că dedicăm tot timpul care este necesar explicațiilor informale pentru client. De mare ajutor în acest sens sunt și partenerii noștri, dealerii auto, care în momentul în care oamenii vin să își aleagă mașina, îi informează nu doar cu privire la vehicule, ci și cu privire la oferta auto. În cazul în care nu cunosc vreun detaliu, dealerii devin un fel de mediatori: ne contactează și lămurim orice informație neînțeleasă. Pentru că unul dintre obiectivele noastre, încă de dinaintea semnării contractului de către client, este ca acesta să nu aibă nicio nelămurire. Aceștia trebuie să facă împrumutul auto în completă cunoștință de cauză. 

Care sunt condițiile pentru a te încadra la un împrumut?

Mogo România: Mogo oferă condiții minime de finanțare: să fii cetățean român, să ai un venit demonstrabil și constant, să ai vârsta minimă de 18 ani. Avem condiții atât de laxe pentru că misiunea noastră este de a facilita accesul românilor la mobilitate. Credem că facilitarea mobilității înseamnă facilitarea unui stil de viață mai bun. De exemplu, clienții noștri își folosesc mașinile pentru a merge în concedii, dar și pentru a rezolva diverse sarcini din rutina de zi cu zi, cum ar fi, de exemplu, să își ducă copiii la grădiniță. 

Ce documente sunt necesare pentru a solicita un credit? Pot aplica și cei care deja au o rată la bancă?

Mogo România: Creditul poate fi accesat doar cu buletinul. Oferim credite chiar și clienților cu istoric negativ în biroul de credit și cu grad de îndatorare deja depășit, care este un avantaj competitiv al Mogo, corelat însă și cu o rată mai mare de risc. Mai mult, segmentul de clienți cărora ne adresăm nu este același cu cel al băncilor, astfel că acoperim un gol pe piață în acest sens. 

Ce se întâmplă dacă întârziem cu plata?

Mogo România: Dacă un client are mici întârzieri și se află într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, consultantul nostru are misiunea de a identifica nevoile clientului și de a-i oferi soluții. Acesta poate stabili împreună cu el o dată în care poate plăti rata sau îi poate propune să plătească o parte din valoarea ei, urmând să revină ulterior pentru diferență.

Există o rată fixă și de ce valoare maximă poate beneficia cel interesat?

Mogo România: Ratele sunt fixe și egale, în lei , iar valoarea maximă poate ajunge până la 58.600 RON.  

Ce preferă românii în ultima perioadă? Să achiziționeze mașini noi sau second-hand?

Mogo România: Românii preferă mașini second-hand, prețurile fiind mult mai accesibile pentru veniturile din România. Sunt  disponibile imediat, în vreme ce pentru o mașină nouă, durează de multe ori 6-9 luni până se livrează. Partenerii noștri, de exemplu, au în portofoliu multe automobile rulate importate de peste hotare, care sunt mai bine îngrijite, fiind achiziționate inițial, când sunt noi, în sistem de leasing operațional. La acest aspect se adaugă și faptul că mașinile sunt duse mai des în service-uri autorizate pentru revizii și sunt conduse pe drumuri mai bune.

Ce riscuri sunt sau ați întâmpinat atunci când ați oferit un credit pentru o mașină la mâna a doua?

Mogo România: Evident, ca în orice instituție financiară există riscuri care vin în urma neachitării ratelor de către clienți. În cazul în care există eventuale probleme cu automobilul, clienții sunt direcționați către partenerii noștri, de la care au achiziționat mașina. Aceștia le oferă tot sprijinul de care au nevoie ca să le înțeleagă cât mai bine situația și opțiunile pe care le au, pentru ca în final să ia cea mai bună decizie pentru nevoile lor. Dealerii cu care avem parteneriate sunt deschiși la investigarea și rezolvarea problemelor oricărui client. 

Am văzut că aveți credite și pentru mașini electrice și hibride

Mogo România: Într-adevăr avem un produs destinat pentru acest segment, însă pentru moment l-am sistat, întrucât dorim să venim cu o variantă mai avantajoasă pentru clienți. Ne dăm prea bine seama că viitorul industriei auto este electric, după cum indică și studiile în domeniu, așa că ne dorim să încurajăm achiziția de mașini hibride și electrice. De exemplu, EY Mobility Consumer Index arată că 52% dintre respondenții care vor să achiziționeze o mașină, își doresc ca aceasta să fie una electrică. În prezent, ne concentrăm pe această zonă, pe diversificarea gamei de oferte, pentru ca oricine să poată să își cumpere astfel de automobile.