”Amestecarea și potrivirea” vaccinurilor împotriva SARS-CoV2 a fost analizată de experți încă de la apariția lor, pentru a se vedea dacă alternarea dozelor pentru rapel ar putea provoca un răspuns imun mai puternic, scrie amassn.org.
”Având în vedere varianta Delta și îngrijorările cu privire la noile variante care apar, este important să menținem niveluri ridicate de anticorpi”, a declarat dr. Fryhofer, președintele Asociației Medicale Americane (AMA). Amestecarea și potrivirea rapelurilor va crește opțiunile pentru medici și pacienți și va îmbunătăți programele de vaccinare, a adăugat ea.
Rapelurile tuturor celor trei vaccinuri au crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți
Rezultatele studiilor demonstrează că booster-ele funcționează eficient împotriva unora dintre variantele mai puternice. Dr. Fryhofer a analizat aceste constatări și siguranța amestecării și potrivirii vaccinurilor.
Un studiu clinic care evaluează ”amestecarea și potrivirea” vaccinurilor împotriva SARS-CoV2 la 450 de pacienți a constatat că rapelurile tuturor celor trei vaccinuri au crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți, indiferent de tipul de vaccinuri utilizate la prima doză.
Finanțat de Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, studiul nu are puterea de a compara combinațiile de rapel care funcționează cel mai bine, dar constatările inițiale sunt interesante, a spus dr. Fryhofer.
Pfizer și Moderna fac o treabă mai bună
Cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager păreau să facă o treabă mai bună în ceea ce privește un răspuns imun mai puternic, decât vaccinul J&J. De asemenea, toate booster-ele au funcționat bine în neutralizarea variantelor Delta și Beta. ”Până în prezent, nu au apărut preocupări majore legate de siguranță, iar evenimentele adverse au fost similare la rapel. Acest lucru este foarte liniștitor”, spune dr. Fryhofer.
Toate strategiile de stimulare funcționează
CDC nu spune ce tip de rapel trebuie administrat pacienților, continuă dr. Fryhofer. Aceasta nu este o neglijență. Concluzia este că puteți să faceți a treia doză cu oricare dintre cele trei vaccinuri. Nu trebuie să se potrivească cu prima doză de vaccin”, susține ea.
Dozajul variază la vaccinurile pe bază de ARNmesager
Eligibilitatea, dozele și intervalele de timp variază între cele trei vaccinuri. Recomandarea de rapel pentru Moderna este aceeași cu Pfizer. Rapelurile sunt destinate doar anumitor adulți la cel puțin șase luni după prima doză.
Pentru a se califica, pacienții trebuie să aibă 65 de ani sau să aibă condiții de sănătate precare. Cele două vaccinuri pe bază de ARN mesger diferă însă când vine vorba de doză. Pfizer necesită doză completă de 30 de micrograme. Pentru Moderna, 50 de micrograme, sau jumătate de doză, sunt suficiente pentru a crește imunitatea.