Alexandru Rafila a explicat că viitoarele vaccinuri anti-COVID nu vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației. Conform celor spuse de el, acestea trec printr-un proces de autorizare.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății spune că nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației:
„Orice vaccin trece printr-un proces de studii clinice, după care trece printr-un proces de autorizare. Autorizarea, chiar dacă se petrece mai repede, peste rând, să spun așa, e un proces foarte laborios care ține cont de toate dovezile științifice. Deci nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce efecte adverse care să pună în pericol sănătatea populației”, a declarat Alexandru Rafila.
Un mesaj către persoanele care se declară împotriva vaccinului
Șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a ținut să transmită un mesaj celor care se declară împotriva vaccinului anti-COVID, cum a fost cazul dr. Monica Pop, care a spus, la Antena 3, că este îngrijorată de efectele vaccinului, care ar putea prodice inclusive leucemie:
„Cu toată stima pentru activitatea lor, haideți să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate. Eu, dacă mă întrebați care e strategia terapeutică în glaucom sau în cataractă, răspunsul meu este „Nu știu”. Atunci, cred că ar trebui să ne referim la ceea ce cunoaștem, iar dacă avem opinii personale, să le ținem pentru noi, să nu devenim niște influenceri ai opiniei publice, în condiția în care de aceste vaccinuri și de succesul campaniei de vaccinare depinde foarte mult reluarea funcționării acestei țări. Afirmații care nu se bazează pe nimic, deci nu există niciun fel de literatură de specialitate, studii care să certifice o astfel de opinie, cum e cea legată de leucemie, mi se par nu numai exagerate, ci periculoase”, conchide Prof. Dr. Alexandru Rafila.
Sursă foto: Inquam Photos, George Călin