România nu este suprataxată, ci colectează foarte puţin, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, în cadrul dezbaterii asupra lucrării „Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”.

Potrivit lui Dăianu, există dezechilibre majore, unele sectoare fiind mult mai taxate decât altele, incluzând aici și anumite categorii de contribuabili.

Daniel Dăianu spune că vulnerabilitatea României este bine cunoscută

Daniel Dăianu a explicat că vulnerabilitatea României este bine cunoscută și menționată frecvent de Banca Națională și de Consiliul Fiscal. Acesta a arătat că România se confruntă cu un deficit structural și un deficit bugetar foarte mare. Acesta depășește 6,5% din PIB.

De asemenea, contul curent prezintă un deficit semnificativ, finanțat în mare parte din surse externe.

În opinia sa, corectarea acestui deficit bugetar întâmpină o rezistență considerabilă, deoarece ar afecta veniturile populației. Daniel Dăianu a arătat că există o percepție larg răspândită că România este suprataxată. Realitatea, a spus el, indică că țara colectează foarte puțin.

taxa taxe
Taxe/SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Consiliului Fiscal susține că există dezechilibre mari

În plus, Dăianu a menționat că există dezechilibre mari, cu sectoare și categorii de contribuabili care sunt taxate mult mai mult decât altele, a explicat Daniel Dăianu.

„Vulnerabilitatea noastră este cunoscută, este evocată şi de Banca Naţională, este menţionată constant de Consiliul Fiscal la noi. Avem deficit structural, deficit bugetar foarte mare. Deficitul structural este peste 6,5% din PIB – şi ai şi un cont curent care are un deficit mare, cu o finanţare externă aproape jumătate. În România există o rezistenţă enormă la corecţia acestui deficit bugetar foarte mare pentru că va afecta venituri ale oamenilor. E o teză care prevalează că România este suprataxată. România nu este suprataxată. România colectează, într-adevăr, foarte puţin. Există însă dezechilibre foarte mari, există sectoare mult mai taxate decât altele, mai mult mă refer şi la categorii de contribuabili”, a afirmat Daniel Dăianu.

Președintele Consiliului Fiscal a subliniat importanța educației financiare. El a afirmat că cetățenii trebuie să își îmbunătățească cunoștințele economice și financiare.

Daniel Dăianu a remarcat că această educație este esențială nu doar pentru cetățeni, ci mai ales pentru cei care iau decizii. În acest sens, președintele Consiliului Fiscal i-a indicat în acest sens pe experții din guvern, din partide și parlamentarii.

Nevoia unor discuții profunde dacă se doresc politici serioase

Daniel Dăianu a menționat că, într-o țară care își dorește politici serioase, discuțiile ar trebui să aibă loc în comitete parlamentare, cu audieri la care să participe experți din Banca Centrală, Consiliul Fiscal și mediul academic. În România, însă, dezbaterile pe proiecte de buget se desfășoară rapid, adesea în doar câteva ore, fără o discuție aprofundată pe probleme de stabilitate financiară.

„Că vorbim despre stabilitate financiară, educaţie financiară, noi toţi cerem ca cetăţenii să ştie mai mult. Cetăţenii trebuie să aibă cunoştinţe mai bune economice şi financiare. Este bine să fie aşa. Educaţia financiară se adresează în primul rând celor care iau decizii, experţilor din guverne, dacă există, experţilor din partide, dacă există, şi parlamentarilor. Într-o ţară care vrea să aibă politici serioase, ar trebui să se discute în comitete parlamentare, să existe audieri, cu experţi, să vină cei de la Banca Centrală, cei de la Consiliul Fiscal – să vină experţi din mediul academic şi să exprime un punct de vedere. Aţi văzut la noi cum se întâmplă dezbaterile: în 6 ore, într-o zi, s-au terminat dezbaterile pe un proiect de buget, nu se discută pe probleme de stabilitate financiară”, a adăugat el.

Banca Națională a României a organizat joi o dezbatere pe tema lucrării „Stabilitatea financiară și politica macroprudențială”. Aceasta a fost scrisă de Florian Neagu, Matei Kubinschi și Alexie Alupoaiei.

Această lucrare se adresează atât profesioniștilor din sectorul financiar, cât și studenților și pasionaților de economie și finanțe. Este una dintre primele lucrări din România. Ea examinează stabilitatea financiară. În plus, descrie pe larg instrumentele de politică macroprudențială.

Printre participanții la eveniment s-au numărat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR și Bogdan Negrea, profesor universitar și director al Departamentului Monedă și Bănci de la ASE București. Au mai fost Valentin Lazea, economist șef al BNR, și Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR.