Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a precizat într-o conferinţă de presă că riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este extrem de redus. El a spus că Instituul are toate capabilităţile pentru a primi, diagnostica şi trata potenţialii pacienţi. „Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.

China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus. Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, potrivit Digi24.

Streinu-Cercel a mai spus că, potrivit informaţiilor oficiale oferite de autorităţile chineze, 51 de persoane s-au vindecat. „Majoritatea s-au vindecat chiar dacă nu au fost diagnosticaţi, fiind vorba despre forme uşoare ale bolii. „Urmărim orice persoană care intră în ţară şi a avut legătură cu China în ultimele 14 zile.”, a adăugat medicul.

Panică la camerele de gardă ale spitalelor

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a mai spus că în weekend s-au prezentat la spital 1.592 de persoane, dintre care 636 prezentau gripă, deşi recomandarea sa a fost ca persoanele cu simptome clare să stea acasă.

În plus, acesta a făcut apel la populaţie să nu caute teste rapide pentru depistarea coronavirusului nou, întrucât acestea nu există. ”Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronavirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Comitetul a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare. Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%. Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii. Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente.

Dr. Alexandru Rafila: nu se poate discuta de epidemie de gripă

În cadrul conferinţei de presă de la Ministerul Snătăţii, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a precizat că nu se poate discuta de epidemie de gripă în România la ora actuală, dar că există intensificări ale circulaţiei virusului gripal în câteva zone, respectiv Bucureşti şi Braşov. El a precizat că până în prezent au fost înregistrate cu 20% mai puţine cazuri decât în perioada similară a anului trecut.

El a afirmat că în următoarele săptămâni numărul cazurilor de viroză şi de gripă va fi în creştere, lucru care nu este neaşteptat, în conduţiile în care acoperirea vaccinală este mică, în raport cu recomandările OMS.

“Probabil că în următoarele săptămâni numărul de viroze respiratorii în general, dar şi de cazuri de gripă diagnosticată clinic va fi în creştere, nu este nimic neaşteptat în condiţiile în care încă acoperirea vaccinală în România nu reprezintă decât o treime din valoarea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv aproape 25% faţă de 75% recomandare pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, dar e un sezon gripal obişnuit până în momentul de faţă, nu există motive de îngrijorare suplimentară şi mai ales în această perioadă în care cifrele sunt net inferioare faţă de cele din perioada similară a anului trecut”, a mai afirmat Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

În sezonul 2019 – 2020, în România s-au înregistrat patru decese provocate de gripă, numărul cazurilor fiind în creştere.