‘Aceasta ar putea reprezenta 1 până la 2 miliarde de euro’, a declarat ministrul liberal pentru postul de radio Deutschlandfunk, precizând că o sumă precisă este ‘dificil de stabilit’. Cotidianul Suddeutsche Zeitung a evocat vineri un cost adiţional de 3 miliarde de euro, citând ‘evaluări interne ale guvernului’. ‘Această estimare mi se pare prea ridicată’, a comentat Bruderle.
Cancelarul Angela Merkel se întâlneşte vineri cu liderii guvernelor celor 16 landuri pentru a discuta despre o turnură a politicii energetice ce ar putea conduce la accelerarea procesului de renunţare la energia nucleară şi la dezvoltarea energiilor regenerabile. Catastrofa de la Fukushima din Japonia a discreditat şi mai mult atomul, deja puţin popular în Germania, iar guvernul, care s-a angajat în toamnă să prelungească durata de viaţă a centralelor ţării, îşi va revizui poziţia.
‘Un lucru este sigur: acest lucru va costa bani’, a avertizat Bruderle, insistând asupra necesităţii de a construi noi linii de înaltă tensiune, noi centrale pe bază de cărbune sau gaze naturale şi de a dezvolta reţelele electrice transfrontaliere.
SURSA: Agerpres