Cât mai este darul de nuntă în 2025?

Darul de nuntă a devenit o temă sensibilă în România actuală. Conform lui Mihai Trăistariu, suma oferită variază în funcție de amploarea evenimentului.

Artistul afirmă că el știe că „darul de nuntă este de 500 de lei, de persoană, iar dacă vine un cuplu dă 1.000 de lei, cumva până în 1.500 de lei. Așa e pe la nunțile modeste.”

Însă, pentru evenimentele de lux, suma poate ajunge la 1.000 de euro, în special dacă invitații sunt rudele mirilor.

Trăistariu, care percepe un onorariu de 1.500 de euro pentru un recital, recunoaște că n-a apucat să fie prezent ca invitat la multe nunți.

„Am fost și eu invitat, la vreo 50 de nunți, să stau la masă, dar mereu am fost ocupat, n-am ajuns, ca să ofer și dar de nuntă”, glumește el, potrivit Click!.

În ceea ce privește dimensiunea evenimentului, acesta poate varia enorm: de la nunți intime cu 50 de persoane, până la petreceri grandioase cu 500 de invitați.

De la rațe și baticuri la mii de euro

Elena Merișoreanu aduce o notă nostalgică în discuție, amintindu-și de vremurile când darurile erau simbolice. Artista spune că pe vremuri, la nunțile de la țară, „nuntașii ofereau în dar câte o rață, un batic, o pijama”. Astăzi, însă, lucrurile s-au schimbat radical.

„Acum se dau cadouri și de mii de euro, la petrecerile șmechere. Dacă ești sărac, mai bine stai acasă”, afirmă ea fără ocolișuri.

Merișoreanu a participat recent la un eveniment aglomerat, unde „invitații se călcau pe picioare”. Ea explică și regula nescrisă a darului, spunând că, „în general, când mergi la nuntă, dai ca dar dublul meniului, căci și mirii au cheltuielile lor, cu ținutele, cu muzica, cu închiriere localului.”

Artista, care are un tarif de 1.000 de euro pe eveniment, spune că acest onorariu este stabilit de impresarul ei, care își ia și el partea.

Elena Merisoreanu
SURSA FOTO: Facebook

Nunta, un eveniment tot mai scump

Astăzi, să mergi la o nuntă poate însemna un efort financiar serios. Nu mai este vorba doar despre prezență și bucurie, ci și despre conformarea la un standard tot mai ridicat. De la darurile în bani, până la cadourile scumpe și tarifele artiștilor, totul implică costuri.

Și totuși, în ciuda acestor aspecte materiale, esența rămâne aceeași: cununia religioasă și sărbătorirea dragostei. Așa cum spune Elena Merișoreanu, „la urma-urmei, cununia religioasă e importantă”. Restul e spectacol – unul din ce în ce mai costisitor.