După ce a străbătut o perioadă în care a fost  aproape de moarte clinică, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor pare să îşi revină. Ba mai mult, noua sa conducere speră să ducă gradul de asigurare a locuinţelor din România la un nivel fără precedent. În primul interviu acordat de la numirea în funcţia de director executiv al PAID, Aurelia Cristea a declarat, pentru Capital, că se aşteaptă ca în următorii trei ani, aproximativ 75%-80% din cele peste opt milioane de locuinţe din România să fie asigurate împotriva celor trei riscuri catastrofale, adică inundaţie, cutremur şi alunecări de teren (aproape dublu față de situația din prezent).
Ca acest lucru să se întâmple, apreciază Cristea, eforturile de promovare a beneficiilor asigurării împotriva dezastrelor ar trebui dublate de un impuls legislativ. PAID, susţinută şi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a cerut modificarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei şi revenirea la forma ei iniţială. Altfel spus, oficialii PAID şi cei ai CSA susţin reintroducerea obligativităţii achiziționării unei poliţe emise sub sigla PAID pentru riscurile de catastrofă şi sumele minime prevăzute în lege. Astfel, arată Cristea,  ar fi impulsionate inclusiv vânzările de poliţe facultative în condiţiile în care „poliţa obligatorie acoperă doar o mică parte din nevoile oamenilor atât în ceea ce priveşte riscurile asigurate, doar trei la număr, cât şi din perspectiva  sumei asigurate, maximum 20.000 de euro pentru locuinţele construite din materiale moderne“. Deocamdată, proiectul de modificare a legii este blocat undeva în comisiile Senatului României şi ar putea fi reluat în discuţie cel mai devreme după vacanţa parlamentară, adică în sesiunea care începe în toamnă.

Cheia este la primari

PAID a reuşit, la jumătatea acestui an să reînnoiască şi contractul cu reasigurătorii, ceea ce înseamnă că poliţele PAD sunt în continuare reasigurate 100%. Potrivit celor de la PAID, capacitatea programului de reasigurare este de 75 de milioane de euro. De asemenea, afirmă directorul PAID, contractul este făcut în aşa fel încât termenii lui pot fi modificaţi oricând în funcţie de evoluţia portofoliului de poliţe vândute sub sigla PAID. De altfel, noua conducere a Pool-ului a prezentat brokerilor de reasigurare şi un plan privind evoluţia vânzărilor pe termen scurt şi mediu. Acest plan presupune o creştere. În acest moment, numărul poliţelor PAID active nu depăşeşte cu mult 400.000, , ceea ce reprezintă doar o mică parte din totalul celor aproximativ patru milioane de asigurări de locuinţă active în România, potrivit ultimelor date.
Strategia PAID vizează o mai apropiată relaţie cu autorităţile locale, „Este clar că frica de amenzi este o strategie care funcţionează doar pe termen scurt. Pe termen lung trebuie să convingem oamenii de importanţa asigurării, mai ales că statul nu va mai da bani celor afectaţi de calamităţi. Tocmai de aceea ne gândim să colaborăm mai mult cu autorităţile locale. Avem în plan chiar şi diverse forme de stimulare a acestor autorităţi“, a mai spus directorul PAID. 

20 de euro pe an
costă asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor pentru locuinţele din  materiale moderne

MINI INTERVIU
Noua lege, discutată în toamnă

Capital: În ce stadiu se află proiectul de lege privind reintroducerea obligativităţii deţinerii unei asigurări obligatorii de locuinţă pentru toţi proprietarii?
Aurelia Cristea
: Noi vom face  în continuare demersuri pentru ca această lege să fie funcţională şi aplicată de către toţi factorii implicati. După ce a fost respins de Senat, proiectul de modificare a Legii nr. 260/2008, iniţiat de deputatul Mihai Tudose(PSD) a ajuns la Camera Deputaţilor unde, din octombrie 2010, a fost scoasă de nu mai puţin de patru ori  de pe ordinea de zi, cu solicitare de raport suplimentar de la Comisia Economică. Stadiul actual este incert, fiind la aceeaşi comisie cu solicitarea unui nou raport. Termenul pe care îl preconizăm pentru reintroducerea proiectului pe ordinea de zi a Senatului este  sesiunea de toamnă a Parlamentului.
Capital: În prezent, din cei 13 acţionari ai PAID, doar 3-4 au o activitate de luat în seamă în ceea ce priveşte vânzările de poliţe obligatorii. Intenţionaţi să motivaţi într-un fel sau altul şi ceilalţi acţionari? Şi-a anunţat vreun acţionar intenţia de a părăsi PAID?
A.C
: Nu numai că nu vor pleca acţionari, dar aşteptăm şi nume noi în acţionariat. Suntem în contact strâns cu acţionarii PAID, cu care în baza unor protocoale stricte desfăşurăm atât o monitorizare lunară a cotelor de subscriere, cât şi gradul de reînnoire pe fiecare asigurător membru. Programe sau scheme de motivare a acţionarilor nu cred că se impun, mai degrabă este important să facem o strategie comună şi să avem aceeaşi abordare în ceea ce priveşte asigurarea PAD.
Capital: Veţi schimba relaţia cu autorităţile locale?  
A.C:
Este clar că frica de amenzi este o strategie care funcţionează doar pe termen scurt. Pe termen lung trebuie să convingem oamenii de importanţa asigurării. Tocmai de aceea ne gândim să colaborăm mai mult cu autorităţile locale. Avem în plan chiar şi diverse forme de stimulare.