Cât mai rezistă promisiunea scăderii TVA? Guvernul a renunțat deja, cu ajutorul Parlamentului, la alte reduceri de taxe

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a evitat să răspundă tranșant întrebării dacă TVA va scădea de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, și a spus că decizia aparține Parlamentului. În contextul vizitei FMI din această săptămână – oponent declarat al reducerii taxelor - și al eliminării altor promisiuni în Senat – accizele la carburanți, impozitul pe dividende –, răspunsul său arată că guvernul ia în calcul renunțarea la această măsură. Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu susține că deputații puterii și Ministerul de Finanțe pregătesc deja amendamentele prin care anulează scăderea TVA și a altor taxe.

„Este pusă în proiectul de Codul Fiscal, guvernul a aprobat-o, este decizia Parlamentului”, a răspuns ministrul, fiind întrebat, într-o emisiune la postul tv Digi24, dacă TVA va scădea de la 24 la 20%, de anul viitor.

Pasarea răspunderii în sarcina Parlamentului arată că guvernul bate în retragere în privința anunțatelor reduceri de taxe. Exceptând scăderea TVA la alimente la 9%, decisă prin ordonanță de urgență care intră în vigoare de la 1 iunie, celelalte reduceri, anunțate pentru 2016, au fost transmise parlamentului. În Senat, unde partidul aflat la guvernare are majoritatea, au fost eliminate scăderea cu 20% a accizelor la carburanți și scutirea de impozit pe dividende (înlocuită cu 5%). După votul din Senat, ministrul finanțelor nu s-a arătat deloc surprins că propriul partid nu a susținut relaxarea fiscală promisă de guvern. Din contră, el a explicat că votul senatorilor a fost motivat de impactul bugetar însemnat, de circa 3-4 mld lei, pe care l-ar fi avut micșorarea accizelor la carburanți, fapt cunoscut de guvern care a făcut calculul.

FMI și Comisia Europeană se opun scăderii taxelor

Atât Fondul Monetar Internațional (FMI), cât și Comisia Europeană s-au declarat foarte reticente față de scăderile de taxe. În această săptămână, o misiune tehnică vine la București pentru a analiza impactul propunerile din Codul Fiscal asupra bugetului. Conform angajamentelor, România trebuie să atingă un deficit bugetar de 1,5% din PIB, în 2016. În cea mai recentă evaluare a Comisiei Europene, care ia în calcul scăderile de taxe din proiectul de Cod fiscal, deficitul ar ajunge la 3,5% din PIB. Un astfel de scenariu ar însemna că acordul cu FMI nu se va încheia cu succes, iar România se va împrumuta mai scump.

PSD vrea să anuleze măsurile de relaxare fiscală

„PSD vrea să anuleze măsurile de relaxare fiscală. Deja au renunțat la o parte în Senat, iar acum deputații vor veni cu amendamente. Ministerul de Finanțe reanalizează  la ce trebuie să renunțe”, susține fostul ministru de finanțe Gheorghe Ialomițianu, în prezent deputat și membru în Comisia de buget finanțe. El spune că dezbaterile din Camera Deputaților, unde se află în prezent Codul fiscal, după ce a fost votat cu amendamente de Senat, sunt tărăgănate intenționat de parlamentarii puterii, la indicația guvernului.

„Vor să stopeze Codul fiscal, să nu-l discute decât după ce vine FMI pentru că nu sunt măsuri sustenabile. Să renunțe la eliminarea unor impozite, cum este taxa pe stâlp, și la reducerea TVA de la 24 la 20%”, afirmă fostul ministru.

FMI s-a opus măsurilor de relaxare fiscală încă de la apariția proiectului de Cod fiscal. Dealtfel, ultima misiune, din iarnă, a plecat de la București fără niciun raport de evaluare. Nici în primăvară nu a fost dat un semnal că actualul acord ar fi pe drumul cel bun. Amânările nu pot fi repetate la nesfârșit, mai ales că, în iunie, la Consiliul European, toate țările membre trebuie să primească recomandări pentru elaborarea bugetelor pentru anul următor. În cazul României, Comisia Europeană, care face recomandările, se bazează pe expertiza tehnică a FMI. „Guvernul vrea să finalizeze cu succes discuțiile cu cei trei finanțatori internaționali, ai căror reprezentanți vor sosi săptămâna viitoare la București, astfel încât acordul în derulare să se închidă în septembrie în bune condiții”, a afirmat, în urmă cu câteva zile, ministrul Eugen Teodorovici, precizând că discutiile se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal și pe reformele structurale: situația companiilor de stat, sistemele de sănătate și de pensii.

Guvernatorul Isărescu: Reducerea TVA trebuie clarificată cu FMI

La sfârșitul lunii martie, un raport al FMI considera că România nu are spaţiu să reducă taxele până nu îmbunătăţeşte colectarea lor şi administrarea veniturilor . FMI preciza că surplusul bugetar, invocat de guvern în sprijinul reducerii taxelor, este irelevant, fiind vorba de doar două luni și că este generat de necheltuirea fondurilor, și nu de o mai bună colectare.

La începutul lunii aprilie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spunea că banca centrală nu a luat în calculul prognozelor de inflaţie reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20% pentru că această chestiune urmează să fie clarificată cu FMI.

Misiunea FMI la București este programată între 19 şi 26 mai.