Sebastian Burduja a explicat că prețul gazelor și al energiei electrice a înregistrat o scădere față de vârful crizei energetice.
Ministrul a subliniat că schema în discuție generează costuri mai reduse, menționând că, în urmă cu un an, aceasta a implicat cheltuieli de 15 miliarde de lei, estimând că pentru anul curent acestea se vor situa în jurul valorii de nouă miliarde, iar pentru anul viitor, în jurul sumei de trei miliarde.
Motivul pentru menținerea schemei de compensare – plafonare a fost evidențiat în contextul imprevizibilității evoluțiilor pieței globale, menționând conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, alături de incertitudinea privind acțiunile Iranului sau Arabiei Saudite, și posibila extindere a acestor conflicte.
Burduja a argumentat că această schemă reprezintă o opțiune mai favorabilă pentru români, evitând astfel presiunea și incertitudinile legate de prețul la factură, oferind consumatorului român al patrulea cel mai accesibil gaz din Uniunea Europeană, iar aproximativ cinci milioane de gospodării plătind 35 de lei pe lună pentru curent electric.
În cadrul emisiunii, ministrul Energiei a fost întrebat cât din bugetul de stat alocă România pentru această plafonare.
Plafonarea prețului la energie a costat în total 22 de miliarde de lei
Ministrul Energiei a menționat că suma pentru acest an se ridică la aproximativ nouă miliarde de lei. În total, costul schemei a fost în jur de 21-22 miliarde de lei.
El a subliniat că diferența dintre prețul la factură și cel din piață este suportată de furnizori, care apoi solicită Ministerului Energiei și Ministerului Muncii să deconteze aceste facturi, după ce acestea sunt validate de ANRE.
Potrivit declarațiilor, în prezent, Ministerul Energiei are o datorie către furnizori de aproximativ 1,8 miliarde de lei. Furnizorii au fost nevoiți să acceseze credite bancare, suportând costuri cu dobânzile și expunându-se considerabil în sectorul bancar.
Situația a fost descrisă ca fiind una dificil de gestionat, însă se mizează pe faptul că în lunile următoare situația se va detensiona și se speră să se recupereze sumele datorate în momentul în care va fi disponibil un nou buget la începutul anului viitor.