Criza de la bursă s-a adâncit săptămâna trecută, când au fost consemnate pierderi de aproape 10% în doar două şedinţe de tranzacţionare. Cauzele sunt puse tot pe seama situaţiei internaţionale, respectiv pe corelarea cu evoluţia pieţelor dezvoltate. Perioada de recesiune a Bursei de Valori Bucureşti, stabilită oficial din momentul în care scăderea a depăşit 30%, a atins cote pe care nici cei mai pesimişti brokeri nu le-ar fi prezis în urmă cu şase luni. Nimeni nu se aÅ
Criza de la bursă s-a adâncit săptămâna trecută, când au fost consemnate pierderi de aproape 10% în doar două şedinţe de tranzacţionare. Cauzele sunt puse tot pe seama situaţiei internaţionale, respectiv pe corelarea cu evoluţia pieţelor dezvoltate.
Perioada de recesiune a Bursei de Valori Bucureşti, stabilită oficial din momentul în care scăderea a depăşit 30%, a atins cote pe care nici cei mai pesimişti brokeri nu le-ar fi prezis în urmă cu şase luni. Nimeni nu se aştepta să vadă indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide companii listate, coborånd la 5.400 de puncte şi nici indicele societăţilor de investiţii financiare BET-FI, la 36.600 de puncte. Dar scăderea prelungită din ultimele două săptămåni, la care au pus capac două şedinţe în care deprecierea a fost de aproape 10%, au dus cotaţiile indicilor şi ale unor acţiuni la noi minime anuale. Capitalizarea BVB s-a prăbuşit cu aproape 10 miliarde de lei într-o săptămånă şi jumătate, ajungånd la 96,7 miliarde lei. Din fericire, capitalizarea a fost recuperată aproape integral în ultimele două sesiuni de tranzacţionare ale săptămånii trecute.
Lipsesc fondurile de investiţii
Cauzele scăderilor par a sta tot în situaţia internaţională, în problemele pe care băncile americane le-au anunţat în ultima perioadă şi în dificultăţile cu care se confruntă economia europeană. „Situaţia economică a Romåniei nu s-a modificat semnificativ în ultima perioadă şi nu au avut loc evenimente care să justifice căderea de la bursă. Însă, investitorii au reacţionat emoţional, iar pe fondul panicii au våndut indiferent de preţuri“, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.
Spre disperarea investitorilor, în piaţă au apărut şi voci importante care au anunţat că bursa autohtonă nu are niciun sistem de apărare împotriva fluctuaţiilor de pe pieţele internaţionale atåta timp, cåt investitorii instituţionali sunt absenţi. Problema nu este nouă, ea fiind discutată intens în ultimele şase luni. Lichiditatea extrem de redusă a fost primul element identificat prin lipsa investitorilor mari, fonduri de investiţii care într-adevăr susţin puternic pieţele de capital dezvoltate. Dar motivul ultimelor deprecieri nu poate fi pus pe seama acestei absenţe. Cei care au våndut în şedinţele de scădere sunt investitorii prezenţi în piaţă şi care au decis că este de preferat să marcheze o pierdere decåt să aştepte revenirea pe un trend ascendent.
Corecţie pozitivă
Minimele atinse de indici, nemaiîntålnite de peste doi ani, nu au rezistat prea mult. Primul semnal autentic de apropiere a finalului de trend a fost valoarea mare de tranzacţionare din cele două şedinţe de prăbuşire. Lichiditatea cumulată a celor două sesiuni a fost de aproape 100 milioane lei, cu mult peste media înregistrată în acest an. S-a sperat atunci că investitorii care încă mai aveau ceva de våndut, în pierdere sau nu, şi-au lichidat poziţiile. Cotaţiile îşi puteau încheia astfel coborårea, deoarece nu mai găseau acţionari dispuşi să våndă.
Recuperarea de aproximativ şase procente din ultimele două şedinţe realizată de BET şi de indicele general al bursei, BET-C, pare să dea dreptate celor care cred că trendul descendent se apropie de final. Trebuie, însă, luat în calcul şi faptul că revenirea a avut loc pe fondul corecţiei pozitive de pe pieţele internaţionale, întărind corelarea bursei de la Bucureşti cu cele internaţionale.
Majoritatea companiilor listate sunt, în prezent, subevaluate, iar achiziţionarea acţiunilor lor poate fi o investiţie foarte bună. Dar nimeni din piaţă nu se mai încumetă să recomande cumpărare din cauza instabilităţii pieţei. „Pånă ce piaţa îţi va reveni, nici investitorii şi nici firmele de brokeraj nu pot face altceva decåt să aştepte şi să se pregătească pentru vremuri mai bune“, spune Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest. Pånă la sosirea perioadelor mai bune, însă, decizia de vånzare sau cumpărare aparţine investitorilor prezenţi. Decizii care pot urca sau coborî cotaţiile acţiunilor.
Scadere accentuata
Indicele BET, al celor mai lichide companii de la BVB, considerat cel mai reprezentativ indice al bursei autohtone, a coboråt la jumătate faţă de valoarea maximă de anul trecut. Deprecierea nu este fără precedent în istoria indicelui lansat în 1997. În primul an de după lansare, 1998, BET a coboråt mai mult de 60%.
Sursa: BVB