Combaterea evaziunii prin încurajarea consumatorilor să solicite şi să păsteze bonurile fiscale în schimbul unei recompense de la stat este considerată de către analişti o idee „năstruşnică şi nerealistă”.

Premierul Emil Boc a aruncat pe piaţă o idée, dar punerea în practică a acesteia va fi aproape imposibil de realizat, consideră sursele citate.

Chiar dacă va încerca implementarea unui mecanism de bonificare a celor care fac dovada unor cheltuieli, Guvernul va trebui să se limiteze la câteva domenii pentru care să acorde deduceri fiscale, spun consultanţii fiscali. Potrivit acestora, principala problemă va fi legată chiar de organizarea întregului sistem, de la stabilirea instituţiei responsabile, la colectarea bonurilor, ţinerea evidenţei şi efectuarea plăţilor.

„Sistemul va fi foarte greu de pus în practică şi va necesita foarte multe costuri administrative”, a spus consultantul fiscal, Gabriel Biriş.

Cel mai probabil, apreciază specialiştii, ar trebui ca Administraţiile Financiare să fie instituţiile abilitate să se ocupe de acest program, doar că va fi nevoie de infrastructură (incluzand si un soft complex) şi de oameni dedicaţi acestui scop. Prin implementarea acestui system s-ar putea ajunge ca instituţia să se constituie în depozite de colectare a bonurilor.

„Întrebarea nu este dacă ideea este bună, ci, ca de obicei, cum o aplici. Cum să vină o persoana fizică şi să prezinte la un birou specializat nişte bonuri pentru care să obtina o anumită facilitate? În primul rând trebuie să existe acest birou sau să se creeze departamente specializate într-o structură déjà existentă. În condiţiile în care este dificil în a avea o statistică la zi a diverselor activităţi, este greu de crezut că se va implementa la nivel naţional un soft de raportare şi evidenţiere a bonurilor fiscale, la nivel de persoană fizică şi juridică”, a arătat Mircea Tudor, partener BDO.

Costul implementării sistemului trebuie să fie cât mai mic

În privinţa efectelor aşteptate, este greu de estimat în ce măsură vor putea fi urmărite efectele măsurii asupra reducerii evaziunii fiscale, apreciază analiştii, care cred că şi în acest caz, este foarte probabil să nu se ajungă la punerea ei în practică.

„Efectul poate fi măsurat prin raportul cost/efect. Dacă resursele alocate pentru implementarea acestui sistem sunt mai mici decât efectul, atunci este în regulă”, a mai arătat Tudor.

O asemenea facilitate a mai existat şi la începutul anilor 2000, când exista o deducere fiscală acordată persoanelor fizice pentru modernizarea şi repararea locuinţelor. Şi acum ideea de la care s-a plecat în discuţiile din cadrul Coaliţiei de guvernare a fost cea de acordare a unor deduceri fiscale pentru pentru lucrări de reabilitare a locuinţelor astfel încât cumpărătorii de bunuri şi servicii să primească de la stat o parte din banii cheltuiţi, în schimbul bonurilor fiscale.

„Premierul ne-a luat prin surprindere şi a ieşit la declaraţii cu mult mai mult decât se discutase, inclusiv cu ideea de a colecta bonuri de la supermarket. În nici un caz nu va fi vorba despre o prezentare cu teancul de bonuri la ghişeul magazinului pentru a recupera o parte din bani. Deducerea se va face pe baza unui formular la Administraţia Financiară, urmând ca Guvernul să stabilească pentru ce bunuri şi servicii se va lua în calcul cheltuielile dovedite”, au spus surse guvernamentale.

Oficialii nu s-au gândit încă la nimic concret

Dacă va dori să pună în practică acest sistem, Ministerul Finanţelor va trebui să se gândească la nivelul plafoanele anuale în funcţie de care vor fi calculate aceste facilităţi. În plus, va trebui să se stabilească şi procentul de cheltuieli raportat la veniturile anuale pe care trebuie să-l dovedească cetăţeanul pentru a beneficia de scutirea de impozit.

Până în acest moment, nimeni nu s-a gândit la aceste lucruri, chiar dacă ar trebuie puse la punct foarte repede dacă se doreşte implementarea sistemului începând cu anul viitor. „În realizarea acestui mecanism, mai este o restricţie de timp, în sensul că acest sistem trebuie pus la punct cât mai repede”, a mai arătat Tudor.

Sistemul după care s-ar putea inspira autorităţie române este cel adoptat de guvernul Greciei. Pentru descurajarea evaziunii fiscale, guvernul elen a decis să ceară cetăţenilor dovedirea faptului că au cheltuit cel puţin 30% din sumele declarate, aceştia urmând să beneficieze de scutirea de la impozitere pentru 12.000 de euro din veniturile anuale. În urma acestei decizii, guvernul de la Atena a anunţat că veniturile din TVA au crescut cu 7,8% în aprilie, în comparaţie cu aceeaşi lună din 2009.