Cât petrol mai produce România. S-au publicat datele exacte

petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai recente date despre producția de petrol a țării noastre, dar și date legate de cât de mult petrol cumpără țara noastră din afară.

În luna ianuarie a anului 2024, România a înregistrat o producție de petrol de 231.700 de tone echivalent petrol (tep), ceea ce reprezintă o scădere cu 11.300 de tep (-4,7%) față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor centralizate de către Institutul Național de Statistică (INS).

Importurile de petrol au totalizat 727.200 tep în prima lună a anului curent, înregistrându-se o scădere cu 49.000 tep față de ianuarie 2023 (-6,3%).

Potrivit celei mai recente Prognoze a Echilibrului Energetic, publicată de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), producția de petrol a României va urma o traiectorie descendentă până în 2026, cu o rată medie anuală de -2,2%, ca urmare a declinului natural al zăcămintelor și a menținerii unităților existente de producție.

Astfel, se estimează că în 2024, producția de țiței va atinge 2,98 milioane tep (-2,3% față de anul anterior), în 2025 va fi de 2,91 milioane tep (-2,3%) și în 2026 de 2,855 milioane tep (-2%).

Pe de altă parte, în ceea ce privește importurile de țiței, CNSP prognozează o creștere cu o rată medie anuală de 4,1% în perioada menționată.

Prognoza Echilibrului Energetic pentru anul 2024 indică importuri de 9,65 milioane tep (+4,7%), pentru 2025 de 10 milioane tep (+3,6%), iar pentru 2026 de 10,3 milioane tep (+3%).

SURSA FOTO: Dreamstime

Producție de petrol în scădere și în Statele Unite

Conform datelor publicate de Administraţia pentru Informaţii în Energie și citate de Reuters, producţia de ţiţei din SUA a înregistrat în ianuarie o scădere la 12,5 milioane de barili pe zi (bpd), situându-se cu 6% sub maximul record înregistrat în luna decembrie. Această reducere a fost cauzată de temperaturile extrem de scăzute.

În același timp, producţia de ţiţei din statul Texas a înregistrat o scădere de 5% în ianuarie, ajungând la 5,4 milioane bpd, comparativ cu luna precedentă. Datele evidențiază că producţia din Dakota de Nord a scăzut cu aproape 13%, atingând nivelul de 1,1 milioane bpd.

Impactul unei furtuni puternice de iarnă în ianuarie a determinat o scădere drastică a producţiei de petrol și a oprit capacitatea de rafinare din Texas, aducând cu sine zăpadă și ploi abundente într-o mare parte a naţiunii.

În luna decembrie, producţia de ţiţei din SUA a atins nivele istorice, înregistrându-se un vârf de 13,3 milioane bpd. Statele majore producătoare de petrol, precum Texas, Dakota de Nord și New Mexico, au raportat toate cantităţi record în acele luni, conform datelor EIA.

Totuși, condițiile meteorologice reci din ianuarie au dus la o reducere semnificativă a producţiei de petrol din Dakota de Nord, scăzând până la jumătate, între 600.000 bpd și 650.000 bpd, a declarat la momentul respectiv autoritatea de conducte a statului.

În plus, alte regiuni majore producătoare de petrol din SUA au fost afectate de aceste condiții meteorologice nefavorabile.