Destinații de top pentru o bună parte din românii care-și petrec concediul în străinătate, stațiunile din Egipt și Tunisia adună, în medie, 30.000 de turiști anual, adică 3% din totalul românilor care-și petrec vacanțele în afara granițelor.
„Există factori confirmați de risc – evitați călătoriile“, îi avertizează Ministerul Afacerilor Externe pe cei care intenționează să ajungă în Egipt sau Tunisia în această perioadă. Mesajul este contrar îndemnurilor adresate, până de curând, de turoperatorii români care mizau, în 2011, pe revenirea destinației Tunisia și pe o creștere de 20% a numărului de turiști spre Egipt. Dar n-a fost să fie, am spune noi. Agențiile de turism spun însă că anul nu este compromis; charterele nu s-au anulat, ci doar sunt suspendate momentan. „Acum nu este inspirat să trimiți turiști în Egipt. Deși aeroporturile funcționează fără probleme, nu vrem să riscăm“, spune Martin Bikfalvi, proprietarul agenției Calibra Travel, unul dintre puținii operatori principali ai destinațiilor din nordul Africii. Agenția sa are în plan operarea charterelor către Egipt din luna martie, iar turiștii au început să se înscrie încă din ianuarie. În 2010, Calibra Travel a operat 22 de curse către Hurghada și Sharm El Scheik, transportând aproximativ 3.200 de turiști. Pentru 2011, erau în plan 26 de curse și 3.500-4.000 de turiști.
Un alt turoperator, Best Reisen, a vândut în 2010 aproximativ 4.000 de pachete pentru Egipt. A suspendat și el cursele către țara piramidelor, însă reprezentanții agenției se feresc să dea un verdict pentru viitorul apropiat. „Nu avem feedback negativ. Suntem în stand-by. Așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile“, spune Emoke Tamaș, directorul de marketing al turoperatorului, care a transportat în 2010 circa 2.000-2.500 de români în Tunisia. În 2010, Tez Tour a operat chartere cu zboruri pentru Hurghada și Sharm El Sheikh și a rulat aproximativ 18.000 de turiști. Cererea era mare și pentru anul acesta, chiar din ianuarie aeronavele programate ar fi plecat la capacitate maximă. „Când vom avea certitudinea că turiștii noştri pot pleca în condiții optime de securitate, vom relua operarea pe cele două destinații care se numără printre preferatele turiștilor din România“, a declarat directorul general al companiei, Farid Rahmanov.
Până și croazierele pe Nil din diverse porturi ale Egiptului au suferit schimbări. „Unele nave au renunțat să intre în porturi. Altele au optat pentru rămânerea pasagerilor la bord. Turismul Egiptului este serios afectat chiar dacă conflictele se vor opri mâine“, spune Casian Basea, directorul agenției croaziere.net. Singurul care continuă operarea curselor către Egipt este Tarom, care va respecta orarul de zbor (trei curse săptămânale) și va pune la dispoziția românilor care vor să vină acasă bilete de avion de 170 de euro pentru curse Cairo-București.
Revolta scade prețul pachetelor turistice
Potrivit unui calcul al revistei Capital, care a centralizat informațiile transmise de către turoperatori, în 2010 și-au petrecut concediul în Egipt aproximativ 25.000 de români. La un tarif mediu de 600 de euro, turoperatorii au vândut pachete de 15 milioane de euro. În aceași perioadă, în Tunisia au călătorit circa 6.000. La un tarif mediu de 400 de euro, agențiile au vândut vacanțe în valoare de 2,4 milioane de euro. Anul acesta era estimată o creștere atât pe Tunisia, cât și pe Egipt, însă în cel mai fericit caz vom vedea o ieftinire a acestor destinații. „Ne așteptăm să scadă prețul. Nu avem nicio bază care să ne indice acest lucru, însă urmărind țări în situații similare (Turcia, după valul de gripă aviară, și Grecia, după protestele de anul trecut – n.red.) există șanse să avem tarife mai mici cu 20%-35%“, precizează Ciprian Enea, consultantul Best Tourism.
De instabilitatea din nordul Africii beneficiază Spania și Turcia, care câștigă turiștii angajați în oferte pentru Egipt și Tunisia. „Pentru a nu risca sezonul turistic, ne-am mutat rezervările pe Mallorca, Tenerife și Antalya“, dezvăluie Cristian Pandel, directorul general al agenției Christian Tour.
522 de euro costă, în luna februarie, un sejur în Hurghada, la un hotel de cinci stele, în regim all inclusive. La această sumă se adaugă 15 dolari taxa de viză
Cât pierd agențiile de turism de pe urma revoltelor din Egipt și Tunisia
7 februarie 2011, 06:19
Ultima modificare în 7 februarie 2011, 08:19
Conflictele din nordul Africii pot aduce circa 20 de milioane de euro pierderi turoperatorilor români, care aveau planificate deja avioanele și hotelurile în luxoasele stațiuni din Egipt și Tunisia.
Etichete: conflict,
egipt,
pierderi,
touroperator,
turism
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Piața de lux: Serbia și Polonia, statele cu cel mai mare potențial de creștere din regiune
- Traian Băsescu: Economia a fost stabilizată, Acordul cu FMI, UE şi BM s-a încheiat cu succes
- Un Bugatti 51 din 1933 a fost vândut la Paris cu un milion de euro
- Eurelectric: Energia electrică se va scumpi cu 35% în UE, în următorii 10 ani
- Românii au economisit 260 mil. lei în 2010, prin BCR Banca pentru Locuințe
- Tehnologia schimbă până și banala cheie pentru pornirea mașinii
- Anotimpul carnavalurilor pune stăpânire pe orașele vedetă
- Primul Ferrari cu tracţiune integrală, fotografiat pe zăpadă
- Se poate mai rău: benzinarii au reluat scumpirile
- În clasa compactelor se încing motoarele