Poliţele au acelaşi preţ pentru turiştii care pleacă la un safari în Africa sau doar la plajă în Bali. În schimb, poliţele pentru ţările exotice pot avea sume asigurate mai mici.

Asigurările de călătorie valabile în ţări exotice, precum Tanzania, Kenia sau ­Zimbabwe, sunt mai scumpe decât cele care acoperă riscul de accidentare al turiştilor care călătoresc în majoritatea ţărilor din Europa.

Țările sunt împărţite de asigurătorii autohtoni în câteva categorii: cele europene şi cele din spaţiul Schengen, restul  statelor cu excepţia SUA, Israel sau Canada, respectiv  toate ţările. În consecinţă, o asigurare de călătorie „exotică” va costa la fel, indiferent dacă des­tinaţia este Tanzania sau Republica Dominicană.

213-52430-31_turist_shutterstock_21.jpg„Nu avem o departajare a produselor în funcţie de ţări sau majorări în funcţie de riscul de ţară – riscul se poate modifica“, explică Gabriela Petrescu, şef serviciu asigurări accidente persoane şi sănătate la Allianz-Țiriac, tarifele uniforme practicate de asigurător la poliţele de călătorie pentru turiştii care pleacă în ţări exotice. În orice caz, poliţele oferite de asigurători exclud acordarea de despăgubiri pentru evenimente care au survenit din cauza unor războaie sau acte de terorism. La Allianz, sumele maxime ce pot fi asigurate diferă şi în funcţie de ţara de destinaţie: dacă în UE şi spaţiul Schengen acoperirea maximă ajunge la 50.000 de euro, pentru Tanzania suma este limitată la 30.000 de euro. 

La Omniasig, preţul unei asigurări valabile într-o ţară din Africa sau Asia este cu circa  10% mai mare decât cel pentru o asigurare care acoperă aceleaşi riscuri într-o ţară europeană precum Austria.

„Tarifele sunt mai mari pentru ţările din afara Europei, din cauza unui cumul de factori: teritorialitate, costul serviciilor de repatriere, în unele ţări fiind vorba şi de costuri mai ridicate ale serviciilor de asistenţă medicală”, explică oficialii Omniasig.

Cheltuieli decontate

213-52429-31_tigru_shutterstock_21.jpgPoliţele de călătorie acoperă cheltuielile medicale de urgenţă. Asigurătorii nu suportă însă tarifele aferente serviciilor medicale necesare din cauza acutizării sau revenirii unor boli cronice sau a unor afecţiuni de care clientul suferea înainte de a pleca în vacanţă. Suplimentar, contractele de asigurări pot exclude şi acoperirea unor cheltuieli cauzate de agravarea unor afecţiuni cardiologice sau renale, chiar dacă din cauza acestora turistul a ajuns în camera de urgenţe. În schimb, îmbolnăvirile apărute din cauza unor accidente sunt acoperite de poliţele de călătorie, iar bazele de date ale asigurătorilor arată că despăgubirile pentru afecţiuni similare tratate în ţările exotice sunt mai mari decât în Europa. De exemplu, pentru tratarea unei traume la un deget, Allianz- Țiriac a plătit unui client care a fost în Germania în acest an circa 60 de euro, iar unui asigurat care a suferit acelaşi lucru în Austria i-a achitat 130 de euro. În schimb, tot în acest an, pentru tratarea unui deget traumatizat al unui client aflat în Thailanda, asigurătorul a plătit circa 250 de euro.

42 mil. de lei a fost valoarea primelor brute subscrise în 2009 prin vânzarea de asigurări de călătorie, în scădere cu peste 12% faţă de 2008

213-52431-capital_31.jpg